Skip to content

Betrokkenen

Ken je iemand die gaat scheiden met kinderen? Hier lees je hoe je het gezin het beste kan helpen.

Bij een scheiding is het goed om voor ogen te houden dat beide partners hun eigen waarheid hebben. Voor jou als betrokkene is het belangrijk dat je kan omgaan met beide “waarheden” en hier neutraal in staat. Jij kunt namelijk een grote invloed hebben op de situatie.

Voor alle betrokkenen

Een aantal tips

Twee kanten

Aan elk verhaal zitten altijd twee kanten. Laat je niet verleiden tot het kiezen van één partij. Je kan genoeg steun en begrip geven zonder partij te kiezen.

Geschiedenis

Een scheiding komt bijna nooit zo maar uit de lucht vallen. Vaak is er een voorgeschiedenis, waar je misschien niets van af weet.

Emoties

Probeer je niet te laten meeslepen door de emoties van de ander. Daar is de ander niet meegeholpen.

Overleg

Raad de ouders aan om de scheiding in goed overleg te regelen.

Kinderen

Kinderen hebben behoefte aan ouders die op een goede manier met elkaar kunnen blijven praten. Kinderen hebben maar één belang, namelijk dat ze van hun beide ouders mogen blijven houden. Laat je niet verleiden tot discussies.

Positiviteit

Praat niet negatief over één van de ouders tegen de kinderen.

Opa & Oma

Extra tips voor opa's en oma's:

Verlies

Een scheiding heeft ook impact op uw leven. Ouders blijven ouders na de scheiding, u blijft opa en/of oma. Praat op een geschikt moment met uw zoon of dochter en vraag openlijk wat hij/zij van u verwacht m.b.t. de relatie met de ex. Vertel ook wat u zelf graag zou willen in dat contact. Voor uw kleinkinderen is het een fijn gevoel om te weten dat hun opa en oma met hun beide ouders een goed contact hebben. Probeer het contact met uw (ex) schoondochter/zoon niet te verbreken, hoe moeilijk dat soms ook is en praat in het bijzijn van de kinderen niet negatief over de andere ouder.

Plan een afspraak

Maak plannen met uw eigen kind om uw kleinkinderen te zien. Als u uw kleinkinderen wilt zien terwijl zij bij de ex partner zijn, ga dan eerst met uw kind in gesprek en vraag wat hierin mogelijk is.

Opa & Oma

Extra tips voor opa's en oma's:

Verlies

Voor uw kleinkinderen is het een fijn gevoel om te weten dat hun opa en oma met hun beide ouders een goed contact hebben. Probeer het contact met uw (ex) schoondochter/zoon niet te verbreken, hoe moeilijk dat soms ook is wanneer uw eigen kind verdriet heeft of erg boos is. Zij blijven ouders, u blijft opa en/of oma. Praat op een geschikt moment met uw zoon of dochter en vraag openlijk wat hij/zij van u verwacht m.b.t. de relatie met de ex. Vertel ook wat u zelf graag zou willen in dat contact.

Plan een afspraak

Maak plannen met uw eigen kind om uw kleinkinderen te zien. Wanneer u uw kleinkinderen wilt zien terwijl ze bij de ex partner zijn, praat dan eerst met uw eigen kind en laat hem/haar weten dat u dit wilt doen en wat hierin mogelijk is.

Een brief van kinderen aan jullie!

Lieve opa’s, oma’s, tantes, ooms, neven, nichten, buren en vrienden. We weten dat jullie er, net als wij, niet om hebben gevraagd dat onze ouders gingen scheiden. Maar jullie hebben er, net als wij, wel mee te maken. En ja, jullie kunnen ons helpen…

Speciaal voor stiefouders

Als stiefouder heb je een bijzondere positie. Wel de liefde, zorg en verantwoordelijkheid voor het kind voelen. Maar geen gezag (rechten en plichten) hebben. Dit is niet altijd even makkelijk. Je hebt niet alleen relatie met jouw partner, maar ook met de andere ouder en de kinderen. Dit is een moeilijk periode voor niet alleen jouw partner, maar ook voor jezelf kan dit een uitdaging zijn. Hieronder geven we jou een aantal tips!

Tips voor jouw samengestelde gezin

Wennen

Geef de kinderen de tijd om te wennen aan de nieuwe situatie. Houd rekening met hun gevoelens, en laat hen mee bouwen aan het nieuwe gezin door erover te praten. Misschien kunnen ze zelfs meehelpen met een aantal praktische zaken? Denk bijvoorbeeld aan een kamerverdeling of het omgaan met tradities in het gezin. Gemiddeld duurt het zeven jaar voordat een samengesteld gezin tot een nieuw evenwicht is gekomen.

Gelijke behandeling

Behandel alle kinderen op dezelfde manier. Kinderen hebben snel door wanneer iemand niet helemaal zichzelf is, en dit werkt vaak averechts! Regels in jullie huis gelden voor iedereen.

Verandering

Er verandert veel, maar stel je eigen kinderen gerust door te benadrukken dat je altijd ook hun ouder blijft. Investeer bijvoorbeeld in tijd alleen met de kinderen.

Communicatie

Praat met elkaar over vragen, twijfels en veranderingen in de gezinssituatie.

Stiefplan

Maak een zogenaamd stiefplan. Hierin kunnen jullie vastleggen welke afspraken je in je nieuwe gezin maakt over regels, gewoontes en tradities. Betrek hier ook de kinderen bij!

Tips

Hieronder een aantal tips om van uw nieuwe gezin een succes te maken.

Nieuwe situatie

Geef je kinderen de tijd om te wennen aan de situatie, houd rekening met hun gevoelens en laat ze mee bouwen aan het nieuwe gezin door erover te praten en ze praktische zaken zelf te laten regelen. Denk bijvoorbeeld aan een kamerverdeling of het omgaan met tradities (hoe gaan we de kerstboom versieren)? Gemiddeld duurt het zeven jaar voordat een samengesteld gezin tot een nieuw evenwicht is gekomen. Heb een lange adem!

Voortrekken

Trek stiefkinderen niet voor om je eigen positie te verbeteren. Kinderen hebben snel door wanneer iemand niet helemaal zichzelf is en dit werkt averechts.

Eigen kinderen

Stel je eigen kinderen gerust door te benadrukken dat de relatie tussen jou en hen niet zal veranderen.

Regels

Maak meteen duidelijk dat er regels zijn die door iedereen moeten worden gevolgd, ongeacht leeftijd.

Communicatie

Praat met elkaar over vragen, twijfels en de veranderingen in de gezinssituatie.

Gezinsstructuur

Er is een andere dynamiek in het gezin dat zorgt voor verandering. Voor vragen over de opvoeding waar je zelf niet uit komt, kun je altijd terecht bij het lokaal team of de GGD.

Quality time

Geef niet alleen je partners alle ruimte om tijd met de kinderen door te brengen. Probeer ook een band op te bouwen met de stiefkinderen door quality time te plannen! Doe bijvoorbeeld iets leuk met hen alleen, zonder jouw partner. Zoek iets wat jullie gezamenlijk leuk vinden!

Ruimte geven

Geef ruimte aan de kinderen om ook van de andere biologische ouder te houden. Dit hoeft niet altijd fysiek te zijn, maar kan ook door bijvoorbeeld de kinderen uit te nodigen om een foto van de andere ouder op hun slaapkamer te zetten. Wordt vooral niet boos als zij ook van de andere ouder houden, zij blijven namelijk ook altijd kind van deze ouder. Kinderen voelen zich soms verantwoordelijk voor het geluk van hun ouders, probeer hier rekening mee te houden en praat hier over.

Tijd voor jezelf

Vergeet ook niet tijd voor jezelf te nemen! Voor jou kan het ook heftig zijn, dit hoort bij de nieuwe situatie.

Meer lezen?

Kijk ook eens op de pagina van ex-partners op deze website.

Scheidingsplein agenda

We organiseren regelmatig bijeenkomsten waar je aan kunt meedoen. Deze zijn niet alleen voor nieuwe partners, maar ook voor stiefouders en andere betrokkenen. Tijdens deze avonden zijn er ervaringsdeskundigen en professionals aanwezig die jou kunnen helpen. Een bijeenkomst geeft altijd nieuwe inzichten. Klik op de agenda om de datums te bekijken en je aan te melden.

Vragen en hulp, Sociaal Team

Gemeente Bergen

Heb je vragen? Neem dan contact op met het Sociaal Team van jouw gemeente.

Je kunt zonder afspraak terecht bij het inloopspreekuur van het Sociaal Team. U kunt ook bellen naar (072) 888 00 00. Of stuur een e-mail naar sociaalteambergen@debuch.nl

Bergen

Locatie: Bibliotheek, Dreef 1, Bergen.
Inloopuren: maandag van 11.00 tot 12.30 uur.

Egmond - PostaanZee

Ontmoetingscentrum PostaanZee, Voorstraat 82a, Egmond aan Zee.
Inloopuren: dinsdag van 15.00 tot 16.30 uur.
In de even weken is op dinsdag tussen 9.00 en 11.00 uur daarnaast een geldinloopspreekuur.

Egmond - Dorpshuis De Schulp

Dorpscentrum De Blinkerd, Heereweg 150, Schoorl.
Inloopuren: dinsdag van 9.00 tot 10.30 uur.

Schoorl

Dorpscentrum De Blinkerd, Heereweg 150, Schoorl.
Inloopuren: dinsdag van 9.00 tot 10.30 uur.

Vragen en hulp, Sociaal Team

Gemeente Uitgeest

Heb je vragen? Neem dan contact op met het Sociaal Team van jouw gemeente.

Je kunt zonder afspraak terecht bij het inloopspreekuur van het Sociaal Team. U kunt ook bellen naar 14 0251 (zonder netnummer). Of stuur een e-mail naar sociaalteamuitgeest@debuch.nl

Uitgeest

Locatie: Gemeentehuis Uitgeest, Middelweg 28, Uitgeest. Inloopuren: donderdag van 13.00 tot 14.30 uur. Voor geldzaken kunt u al vanaf 12.30 uur terecht.

Vragen en hulp, Sociaal Team

Gemeente Castricum

Heb je vragen? Neem dan contact op met het Sociaal Team van jouw gemeente.

U kunt ook bellen naar 14 0251 (zonder netnummer). Of stuur een e-mail naar sociaalteamcastricum@debuch.nl

Castricum

Locatie: De Landbouw, Dorpsstraat 30, Castricum.
Inloopuren: maandag van 11.30 tot 13.30 uur.
Op dinsdag van 9.00 tot 11.00 uur zijn daarnaast speciale geldinloopspreekuren in het gemeentehuis.

Akersloot

Locatie: d’Oude Jacobus, Julianaweg 20, Akersloot.
Inloopuren: woensdag van 14.00 tot 16.00 uur.
Wij zijn aanwezig in spreekkamer 3 einde van de hal; onze deur staat open. Is de deur gesloten? Neem dan even plaats in de wachtkamer. Dan halen wij u op.

Vragen en hulp, Sociaal Team

Gemeente Heiloo

Heb je vragen? Neem dan contact op met het Sociaal Team van jouw gemeente.

Je kunt zonder afspraak terecht bij het inloopspreekuur van het Sociaal Team. U kunt ook bellen naar (072) 535 66 66. Of stuur een mail naar sociaalteamheiloo@debuch.nl

Heiloo

Locatie: Gemeentehuis Heiloo, Westerweg 252, Heiloo.
Inloopuren: maandag van 14.00 tot 15.30 uur.

Scheidingsplein.nl

Het scheidingplein is een samenwerking van diverse gemeenten in Noord Holland en hun ketenpartners. 

Meer informatie over dit initiatief vindt u op deze pagina.

 

Privacyverklaring
Download hier de privacyverklaring

scheidingsplein.nl is tot stand gekomen in samenwerking met:

© hosting | techniek | ontwerp door 12design.nl

" class="jet-video-iframe" allowfullscreen allow="autoplay;encrypted-media" title="youtube videospeler" data-lazy-load="https://www.youtube.com/embed/jBZmjjv-KOA?feature=oembed&start&end&wmode=opaque&autoplay=0&loop=0&controls=1&mute=0&rel=0&modestbranding=0">
Play Video