Skip to content

Professionals

Het scheidingsplein is ontstaan vanuit de wens van alle gemeenten in Noord Holland Noord om hun inwoners vroegtijdig te ondersteunen bij een (voornemen tot) scheiding. Onze overkoepelende doelen zijn:

  • De-escalatie van scheidingen
  • Instroom in het gedwongen kader verlagen
  • Bijdragen aan dat kinderen veilig en gezond kunnen opgroeien

Op deze pagina kun je de sociale kaart vinden van jouw gemeente. Er kan voor inwoners gebruik worden gemaakt van voorliggende preventieve hulp of, wanneer er sprake is van ‘scheidingsproblematiek’, van jeugdhulp. Vanzelfsprekend is er voor elke inwoner hulp op maat en kiest men hierbij voor de hulpvorm die het best bij de situatie past.

Hulpaanbod

Cursussen en ondersteuning voor ouders

Ondersteuning MEE & de Wering

Een scheidingsproces bestaat uit verschillende fases; Je overweegt bijvoorbeeld te gaan scheiding of het proces van scheiden is als gang gezet, maar een scheiding kan ook al achter de rug zijn. Elke fase kent zijn eigen vragen en uitdagingen en soms heb je hierbij extra ondersteuning nodig. Voor vragen op het gebied van relaties, opvoeden, omgaan met rouw en verlies of vragen over werk, geld of juridische procedures, kunt u terecht bij de sociaal werkers van MEE & de Wering. Zij kunnen u met raad en daad bijstaan met vragen zoals:

  • Ik ga scheiden en merk dat mijn kinderen daar last van hebben. Hoe gaan we nu verder?
  • Het contact met mijn ex-partner loopt slecht. Ook de omgangsregeling geeft veel problemen.
  • Ik word mishandeld door mijn partner.
  • Er zijn veel hulpverleners en mensen in mijn omgeving. Dat geeft verwarring. Hoe moet ik daarmee omgaan?
  • Ik heb een vraag over wonen, werken of inkomen
  • Ik vind wetten, regels en financiële regelingen ingewikkeld. Welke regels gelden voor mij en wat moet ik doen? 
  • Ik heb zelf problemen en merk dat mijn kind daar last van heeft. Wat kan ik doen?

Meer weten of een afspraak maken? Neem dan contact op met Mee & de Wering via 088 – 00 75 000. Dit kan van maandag tot en met vrijdag tussen 09.00 -12.00 uur.

 

Cursus Positief Opvoeden

(2-12 jaar)

Deze cursus helpt de oorzaken van gedragsproblemen te herkennen, hoe u gewenst gedrag kunt stimuleren en hoe u om kunt gaan met ongewenst gedrag. De cursus is bedoeld voor ouders/opvoeders met één of meerdere kinderen (2-12 jaar) met problemen in hun gedrag én die behoefte hebben aan meer begeleiding bij de opvoeding.

De cursus Positief Opvoeden bestaat uit vijf groepsbijeenkomsten van twee uur, waarin u informatie krijgt en opvoedingsvaardigheden leert.

Geldzaken en Huisvesting

Voor vragen en advies over financiële zaken, kunt u terecht bij Zaffier. Wilt u zich inschrijven voor een sociale huurwoning? Lees dan de informatie over inschrijven als woningzoekende. Belangrijk om te weten: Echtscheiding geldt niet als reden voor een woonurgentie aanvraag.

Mediation

Mediation is gericht op maatwerk en op wat in uw situatie tot goede afspraken leidt. De kracht van mediation is juist om er samen uit te komen, zodat er sprake is van win-win. Bij mediation hebben (ex)partners zelf de regie en gaan zij samen met een neutrale en onafhankelijke deskundige (de mediator) om tafel om afspraken te maken die voor beiden acceptabel zijn, bijvoorbeeld over de kinderen, partner- of kinderalimentatie.

Voorwaarde voor mediation is dat (ex)partners bereid zijn naar de ander te luisteren en open staan voor alternatieve oplossingen, die aansluiten bij individuele- en/of gemeenschappelijke belangen.

De kosten van mediation zijn vaak lager dan bij een gerechtelijke procedure. Wanneer aan de voorwaarde van gesubsidieerde rechtsbijstand wordt voldaan, betaalt de overheid een vast bedrag voor (een deel van) de kosten van de mediation.

Meer informatie over mediation is te verkrijgen bij het Juridisch Loket.

Juridisch Loket

Het Juridisch Loket geeft gratis eerstelijns juridisch advies en informatie. Op www.juridischloket.nl staat nuttige informatie over veel voorkomende juridische kwesties, zoals de echtscheidingsprocedure, gezag, omgangsregeling, alimentatie, toeslagen of huisvesting.

De juristen geven onafhankelijk advies tijdens het inloopspreekuur, aan de telefoon of via de mail. Is er meer tijd nodig om een vraag te beantwoorden? Dan kan onze jurist besluiten een afspraak te maken. Als het Juridisch Loket de vraag niet kan beantwoorden, verwijzen ze door naar de juiste instantie. Dat kan bijvoorbeeld een advocaat, mediator, gemeente of andere netwerkpartner zijn.

De actuele tijden van het inloopspreekuur van het Juridisch Loket Alkmaar vindt u op de website van het Juridisch Loket. U kunt daarnaast ook iedere werkdag tussen 9.00 en 17.00 uur bellen met een van de juristen via 0900-8020 (€0,10 p/min) of tussen 17.00 en 9.00 uur uw vraag stellen via het e-mailformulier.

Hulpaanbod

Ondersteuning en begeleiding op het gebied van opvoeding en omgang

Opvoedspreekuur

Voor alle vragen over opvoeding of ontwikkeling van kinderen tussen 0 en 19 jaar, kunt u terecht op het Opvoedspreekuur. De opvoedadviseur kijkt samen met de ouder(s) naar antwoorden op en oplossingen voor vragen en problemen in de opvoeding. Dit gebeurt volgens de methode van Positief Opvoeden in maximaal vier gesprekken. Heeft u meer of andere hulp nodig, dan kan de opvoedadviseur u verder op weg helpen. Wanneer u hebt besloten als ouders uit elkaar te gaan, kunt u bij de opvoedadviseur terecht met vragen zoals: Hoe kunnen we ons kind het beste vertellen dat we gaan scheiden? Of: ons kind lijkt ons tegen elkaar uit te spelen, wat kunnen we daaraan doen? 

Een afspraak maken kan voor inwoners Bergen, Castricum en Heiloo via 088-0100550 bij GGD Hollands Noorden. Voor inwoners van Uitgeest neemt u contact op met GGD Kennemerland via 023 789 1777.

Ouderschap blijft

MEE & de Wering ondersteunt ouders om het proces van uit elkaar gaan goed te laten verlopen in het belang van de kinderen. Het openlijk en langdurig uitvechten van conflicten tussen ouders vormt een groot risico op het ontstaan van problemen bij kinderen. Het doel is om een streep te zetten onder de strijd met de ex-partner en gezamenlijk invulling te leren geven aan het ouderschap. Daarbij staat het gezamenlijke belang voorop: het begeleiden van de gezonde ontwikkeling van hun kind(eren) in de nieuwe situatie.

Ouderschap Blijft is bedoeld voor ouders en hun kinderen t/m 18 jaar waarvan de ouders zijn gescheiden of daar mee bezig zijn, waarbij het nog niet lukt om de zorg- en opvoedtaken goed te verdelen. Bijvoorbeeld ouders die regelmatig conflicten hebben door een verschil in opvoedstijl. Voor kinderen is het belangrijk dat scheidende ouders hun zaken goed regelen. Ze willen contact houden met beide ouders en vinden het belangrijk dat ouders hun afspraken nakomen. Het is van belang om goed overzicht te krijgen op de beleving en de wensen van de kinderen. Hierbij kan er ook een gesprek met de kinderen plaatsvinden.

Het doel van Ouderschap Blijft is dat ouders na een aantal gesprekken weer afspraken maken in het belang van de opvoeding en ontwikkeling van de kinderen. Er wordt gewerkt aan het oplossen van knelpunten en herstel van vertrouwen. Dat gebeurt doorgaans in vijf gesprekken. De gespreksleider is niet partijdig, bewaakt de afspraken en helpt de ouders om weer met elkaar te communiceren.

Begeleide omgangsregeling kinderen

Bent u gescheiden en heeft u kinderen, of zijn uw kinderen (tijdelijk) uit huis geplaatst? MEE & de Wering ondersteunt en begeleidt u bij de omgang met uw kind(eren). De Begeleide Omgangsregeling (BOR) is een traject waarin zij u en uw (ex-)partner ondersteunen en begeleiden tijdens de omgang met uw kind(eren). Zij helpen u ook met het maken van afspraken over de omgang met uw kind(eren). In totaal kunnen zij 12 keer een omgangsmoment begeleiden. Doel van de BOR:

• Ouder(s) en kind(eren) hebben contact met elkaar 
• Ouder(s) en kind(eren) maken succeservaringen mee 
• De omgang blijft ook na de BOR doorgaan door middel van duidelijke afspraken

Hulpaanbod

Cursussen en bijeenkomsten voor kinderen en jongeren

Workshop De kinderen scheiden mee

De workshop De kinderen scheiden mee geeft kinderen in de leeftijd van 6 t/m 17 jaar handvatten om met de (aanstaande) scheiding om te gaan en/of beter te begrijpen wat er allemaal gebeurt. Dit aanbod is beschikbaar voor inwoners van Bergen, Castricum en Heiloo Het doel van de workshop is het voorkomen van problemen voortkomend uit een scheiding, het op gang brengen van de verwerking van een scheiding en het verminderen en/of voorkomen van miscommunicatie tussen ouders en kinderen. Kinderen kunnen ervaringen delen en ervaren hierbij dat zij niet ‘de enige’ zijn. Voorafgaand aan de workshop is er een aparte ouderbijeenkomst. Ouders krijgen dan informatie over wat een scheiding betekent voor een kind. Daarnaast geeft de trainer tips om op de juiste manier in gesprek te gaan met kinderen over de (aanstaande) scheiding.

Villa Pinedo

Praten, lachen, klagen, huilen omdat je ouders gescheiden zijn kan op het forum of een op een met een buddy. Op Villa Pinedo vind je buddy’s die in dezelfde situatie zaten als jij en hebben dus heel veel wijze raad voor je.

Jongerenwerk

Het Jongerenwerk maakt contact met jongeren en probeert hen uit te dagen om het beste uit zichzelf te halen. Dit bereiken wij door in gesprek te gaan met jongeren en samen met hen activiteiten te organiseren waarbij zij initiatief kunnen tonen en de kans krijgen zichzelf te ontwikkelen. Het jongerenwerk kan ondersteuning bieden bij verschillende vragen zoals:

  • Helpen aanpakken van persoonlijke of sociale problemen
  • Vinden van positieve vormen van vrijetijdsbesteding
  • Alternatieven bieden aan hanggroep jongeren
  • Bevorderen van actieve participatie in de samenleving
  • Stimuleren van talentontwikkeling
  • Helpen opbouwen van een sociaal netwerk
  • Het vinden van een toekomstperspectief

In de gemeente Bergen, Uitgeest, Castricum en Heiloo zijn verschillende jongerencentra waar jongeren terecht kunnen met hun vragen. Voor meer informatie Jongerenwerk – Jongerenwerk Bergen, Uitgeest, Castricum & Heiloo (jongerenwerkbuch.nl)

Stichting Zilverenmaan

Stichting Zilveren Maan organiseert lotgenotengroepen voor kinderen waarvan de ouders gaan of zijn gescheiden. Ieder kind rouwt op zijn eigen manier en in zijn eigen tempo. Het is voor veel kinderen lastig om met emotionele gevoelens van een scheiding om te gaan en vaak willen ze de omgeving niet tot last zijn. In de lotgenotengroep kunnen kinderen en jongeren praten met leeftijdsgenoten die hetzelfde hebben meegemaakt, samen activiteiten ondernemen, elkaar steunen en bij wie ze (h)erkenning vinden. 

De lotgenotengroepen vinden plaats op school (en in principe onder schooltijd). Deelname wordt bekostigd door de gemeente. De meeste groepen duren 7 weken, elke week komen we 1,5 uur bij elkaar. Voor meer informatie of aanmelding Stichting Zilveren Maan | Verlies en rouwverwerking

KOPP/KOV groep

De doe- en praat groep KOPP KOV is bedoeld voor kinderen die een vader en/of moeder hebben met psychiatrische en/of verslavingsproblemen. Het doel van de groep is de kinderen een veilige plek te bieden, waar ze met andere kinderen over de situatie thuis kunnen praten.

Hulpaanbod

Jeugdhulp aanbod

Behoefte aan meer hulp?

Als bovenstaande opties niet passend zijn, omdat de problemen complex zijn, dan kun kunt u terecht bij de jeugd- en gezinscoaches. De jeugd- en gezinscoach kijkt samen met u welke ondersteuning nodig is om de hulpvraag op te lossen. Daarbij wordt altijd gekeken naar wat familie en directe omgeving kan betekenen. De jeugd- en gezinscoach onderzoekt of er oplossingen voorhanden zijn in de wijk zoals het aanbod aan cursussen of trainingen. Wanneer nodig kunnen specialisten ingezet worden om u te ondersteunen. Er is ook een speciaal team voor jongeren van 16 jaar en ouder.

Bel naar 14072 (gemeente Alkmaar) en vraag naar een jeugd- en gezinscoach of jeugdhulp. Of mail naar jeugdengezinscoaches@alkmaar.nl. Vermeld de contactgegevens en de geboortedatum van het kind, dan nemen zij contact met u op.

Voorbeelden van gespecialiseerde jeugdhulp:

  • Ouderschap Blijft: Aan de hand van o.a. psycho-educatie, mediatietechnieken, oplossingsgerichte gesprekstechnieken en motiverende gespreksvoering richt de interventie zich op het verbeteren van de communicatie tussen de ouders en zorgen voor regelmatige contacten tussen kind(eren) en hun beide ouders.
  • Kinderen uit de knel: Dit is groepsbehandeling met een groep voor ouders en een voor kinderen. De behandeling is gericht op het verminderen van conflicten tussen ouders en het herstellen van het opvoedklimaat voor hun kinderen. Aan de interventie nemen zes gezinnen tegelijkertijd deel. Ook het sociale netwerk van het gezin wordt bij de interventie betrokken.
  • Parallel Solo Ouderschap: Dit is individuele coaching van ouder(s). Het doel is dat de ouder zijn/haar focus op de strijd met de andere ouder verplaatst naar zijn/haar kind, waarbij de ouder de eigen opvoedsituatie en relatie met zijn kind centraal stelt, met respect voor de relatie van het kind met beide ouders.
  • SCHIP-aanpak: Deze aanpak richt zich op (gescheiden) ouders met onderliggende verlieservaringen die bij de scheiding komen kijken, in plaats van op de zichtbare strijd die onderling wordt gevoerd. Het helpt ouders om als partners zo goed mogelijk uit elkaar te gaan, zodat je verder kan als partners in ouderschap.
  • DEES (De-Escalatie bij vEchtScheiding): Dit richt zich op de-escalatie van de conflicten tussen scheidende ouders. Ouders werken gedurende DEES apart van elkaar aan de-escalatie met behulp van lees- en doe-opdrachten en persoonlijke gesprekken met hun eigen DEES-ouderbegeleider. Kinderen volgen een eigen kindprogramma. Het sociale netwerk van zowel ouders als kinderen vervult een belangrijke rol.
  • Begeleide omgang: dit helpt ouders na een scheiding met het maken van afspraken voor de omgang met de kinderen, als hen dast zelf niet lukt. Samen met de ouders wordt een plan opgemaakt om de omgang begeleid op te starten. De ondersteuning draagt bij aan de opbouw van het vertrouwen tussen de ouders, en biedt de mogelijkheid om te wennen aan een nieuwe situatie.
  • Kinderbehartiger: dit is een professional die kinderen van gescheiden ouders ondersteunt. De Kindbehartiger staat naast het kind en helpt hem om zijn wensen en behoeften in kaart te brengen. Ook biedt de Kindbehartiger kinderen een luisterend oor, legt uit wat er tijdens een scheiding gebeurt en beantwoordt vragen die bij kinderen leven.
  • Individuele begeleiding Kind: Wanneer een kind moeite heeft met de scheiding, de veranderende situatie, het vinden van een nieuwe balans, het durven stellen van vragen, het praten over de situatie en het gevoel heeft tussen zijn ouders in te staan, kan gebruik worden gemaakt van individuele begeleiding. Er zijn verschillende vormen, bijvoorbeeld speltherapie.

Samenwerken in het belang van het kind

Bekijk de Scheidingsplein Vodcast

Scheidingsplein agenda

We hebben het afgelopen jaar twee keer een bijeenkomst voor professionals georganiseerd. Ook het komende jaar zullen wij een bijeenkomst organiseren, maar de datum en locatie hiervan zijn momenteel nog niet bekend.

Houd de agenda in de gaten voor updates. Tevens zullen wij middels de nieuwsbrief de nieuwe datum bekend maken onder de deelnemende gemeenten.

Vragen en hulp, Sociaal Team

Gemeente Bergen

Heb je vragen? Neem dan contact op met het Sociaal Team van jouw gemeente.

Je kunt zonder afspraak terecht bij het inloopspreekuur van het Sociaal Team. U kunt ook bellen naar (072) 888 00 00. Of stuur een e-mail naar sociaalteambergen@debuch.nl

Bergen

Locatie: Bibliotheek, Dreef 1, Bergen.
Inloopuren: maandag van 11.00 tot 12.30 uur.

Egmond - PostaanZee

Ontmoetingscentrum PostaanZee, Voorstraat 82a, Egmond aan Zee.
Inloopuren: dinsdag van 15.00 tot 16.30 uur.
In de even weken is op dinsdag tussen 9.00 en 11.00 uur daarnaast een geldinloopspreekuur.

Egmond - Dorpshuis De Schulp

Dorpscentrum De Blinkerd, Heereweg 150, Schoorl.
Inloopuren: dinsdag van 9.00 tot 10.30 uur.

Schoorl

Dorpscentrum De Blinkerd, Heereweg 150, Schoorl.
Inloopuren: dinsdag van 9.00 tot 10.30 uur.

Vragen en hulp, Sociaal Team

Gemeente Uitgeest

Heb je vragen? Neem dan contact op met het Sociaal Team van jouw gemeente.

Je kunt zonder afspraak terecht bij het inloopspreekuur van het Sociaal Team. U kunt ook bellen naar 14 0251 (zonder netnummer). Of stuur een e-mail naar sociaalteamuitgeest@debuch.nl

Uitgeest

Locatie: Gemeentehuis Uitgeest, Middelweg 28, Uitgeest. Inloopuren: donderdag van 13.00 tot 14.30 uur. Voor geldzaken kunt u al vanaf 12.30 uur terecht.

Vragen en hulp, Sociaal Team

Gemeente Castricum

Heb je vragen? Neem dan contact op met het Sociaal Team van jouw gemeente.

U kunt ook bellen naar 14 0251 (zonder netnummer). Of stuur een e-mail naar sociaalteamcastricum@debuch.nl

Castricum

Locatie: De Landbouw, Dorpsstraat 30, Castricum.
Inloopuren: maandag van 11.30 tot 13.30 uur.
Op dinsdag van 9.00 tot 11.00 uur zijn daarnaast speciale geldinloopspreekuren in het gemeentehuis.

Akersloot

Locatie: d’Oude Jacobus, Julianaweg 20, Akersloot.
Inloopuren: woensdag van 14.00 tot 16.00 uur.
Wij zijn aanwezig in spreekkamer 3 einde van de hal; onze deur staat open. Is de deur gesloten? Neem dan even plaats in de wachtkamer. Dan halen wij u op.

Vragen en hulp, Sociaal Team

Gemeente Heiloo

Heb je vragen? Neem dan contact op met het Sociaal Team van jouw gemeente.

Je kunt zonder afspraak terecht bij het inloopspreekuur van het Sociaal Team. U kunt ook bellen naar (072) 535 66 66. Of stuur een mail naar sociaalteamheiloo@debuch.nl

Heiloo

Locatie: Gemeentehuis Heiloo, Westerweg 252, Heiloo.
Inloopuren: maandag van 14.00 tot 15.30 uur.

Meer informatie?

Kijk hieronder ook eens naar andere websites over scheiden.

Scheidingsplein.nl

Het scheidingplein is een samenwerking van diverse gemeenten in Noord Holland en hun ketenpartners. 

Meer informatie over dit initiatief vindt u op deze pagina.

 

Privacyverklaring
Download hier de privacyverklaring

scheidingsplein.nl is tot stand gekomen in samenwerking met:

© hosting | techniek | ontwerp door 12design.nl

" class="jet-video-iframe" allowfullscreen allow="autoplay;encrypted-media" title="youtube Videospeler" data-lazy-load="https://www.youtube.com/embed/jBZmjjv-KOA?feature=oembed&start&end&wmode=opaque&autoplay=0&loop=0&controls=1&mute=0&rel=0&modestbranding=0">
Play Video