Skip to content

(ex)Partners

Wanneer je besluit te gaan scheiden, komt er veel op je af. Denk aan praktische zaken, de financiële afhandeling en natuurlijk de kinderen. Het is soms best even zoeken hoe je daar zo goed mogelijk vorm aan kan geven. En soms kun je daar ook hulp bij gebruiken. Scroll verder op deze pagina voor informatie over alles waar je aan kunt denken bij een scheiding.

Scheiden stap voor stap

STAP 0

Twijfel je over het voorzetten van je relatie? Praat erover met iemand die je vertrouwt. Je kunt ook gratis hulp zoeken bij maatschappelijk werk.

Open brief

Aan alle gescheiden ouders

Kijk hiervoor ook dit filmpje waarin de een brief wordt voorgelezen van kinderen van Villa Pinedo aan ‘alle gescheiden ouders’.

Video afspelen

Een ingrijpende gebeurtenis

Scheiden en kinderen

Tips om goed voor je kinderen te zorgen in een scheiding:

Je blijft ouders

Het is belangrijk dat je als ouders blijft samenwerken rondom het ouderschap, afspraken kan maken en blijft communiceren.

Positief

Een kind mag regelmatig contact hebben met beide ouders en zorg dat jullie de kinderen daarin ook positief stimuleren. Het is fijn als je het leuk mag hebben bij je beide ouders.

Gewoon

Het is fijn als het levenbuiten de scheiding zoveel mogelijk door blijft lopen (zoals school, vrienden, sport, clubs).

Oog voor je kind

Het is belangrijk dat je als ouder oog blijft houden voor wat voor het kind fijn. Probeer dat centraal stellen in jullie besluiten, in plaats van eigen emoties, belangen en frustraties.

Emoties

Gun jezelf en je kinderen de tijd om emoties te verwerken. Gemiddeld duurt het 1 tot 2 jaar om een scheiding af te handelen.

Niet alleen!

Jullie staan er niet alleen voor: weet dat je terecht kan bij vrienden, familie, school van je kinderen en het wijkteam.

Hulp voor ouder en kind

Het is belangrijk dat ouders goed communiceren, duidelijke afspraken maken en opvoedkundige samenwerking hebben. Wanneer u hier ondersteuning bij kunt gebruiken, kunt u gebruik maken van het voorliggende aanbod* in uw woonplaats of gemeente. Bijvoorbeeld een online oudertraining van Villa Pinedo

Kinderen kunnen gebruik maken van een buddy van Villa Pinedo of de Rots en Water training. Zij richten zich op kinderen die in hun directe omgeving veel te maken hebben met stress en spanningen. Voor meer informatie zie: buddyproject Villa Pinedo en de CJG training Rots en Water.

*voorliggend aanbod betekent: alle algemene, vrij toegankelijke, voorzieningen die beschikbaar zijn in een wijk of gemeente. Het gaat dus om alle voorzieningen voor, ondersteuning zonder indicatie.

Jeugdhulp
Wanneer er meer hulp nodig is kan jeugdhulp nodig zijn. Jeugdhulp is voor kinderen maar is er ook voor (hun) ouders. Het wijkteam denkt graag met u mee en kijkt samen met u naar wat de best passende hulp is in uw situatie. De contactgegevens van het wijkteam vindt u onderaan de pagina.

Als u meer informatie wilt over het hulpaanbod, klik dan hier.

Hoe gaat het in z’n werk?

Scheiden in Edam-Volendam

De afspraken die jullie moeten maken hangen af van de situatie en bijvoorbeeld de voorwaarden waaronder je bent getrouwd.

Hiervoor kun terecht bij een mediator. Klik hier voor een overzicht van geregistreerde mediators in de omgeving.

Juridisch Loket

Ook het Juridisch Loket kan je helpen. Bijvoorbeeld met praktische en juridische vragen over je scheiding. Ook kunnen zij je helpen met het vinden van een mediator of advocaat.

Meer informatie

Meer informatie over scheiden kun je ook vinden op de website van het Juridisch Loket. Ook kun je ze bellen via 0800 8020. Daarnaast kun je met je vragen terecht bij het Wijksteunpunt in Edam en Oosthuizen. Vul onderaan deze pagina het contactformulier in om meteen je vraag te stellen.

Pedagogen

Binnen het Centrum voor Jeugd en Gezin worden opvoedspreekuren gehouden door pedagogen.

Gescheiden ouders, of ouders in scheiding, kunnen hier gratis terecht voor advies en ondersteuning gericht op het welzijn van je kind. Tevens ondersteunen we ouders in een eventuele doorverwijzing wanneer andere hulp wenselijk is.

Waar kun je als ouders op letten bij echtscheiding voor het belang van het kind? Het is goed om te weten wat helpend is naar kinderen toe en wat  schade kan aanrichten aan het welzijn van je kind. Het is belangrijk is dat jullie als ouders in contact blijft over het welzijn van je kind.

De gesprekken duren 3-4 uur en vinden plaats in het Centrum voor Jeugd en Gezin. Een afspraak maken kan via www.opvoedspreekuur.nl of tel 0299-748004

Heb je vragen of wil je meer weten? Neem dan contact op met pedagogencjgvolendam@ggdzw.nl

Schoolmaatschappelijk Werk Edam-Volendam (Levvel)

Een scheiding brengt veel spanning met zich mee. Vaak heeft dit ook invloed op je kind. Misschien merk je dat je kind moeite heeft op school, of misschien maak je je zorgen over het gedrag van je kind. Wij helpen jullie als ouders én kind om te kijken wat er aan de hand is en hoe jullie daar samen uit kunnen komen.

Als Schoolmaatschappelijk werker zijn we verbonden aan de school van uw kind(eren). Wij zijn laagdrempelig te benaderen voor school en ouders over het welzijn van de kinderen.

Wanneer er sprake is van een scheiding kunt u bij ons terecht zodat wij kunnen mee denken wat van belang is voor uw kind. Dit kan gaan om een eenmalig advies of wij kijken mee welke partij u verder kan helpen.

Wanneer een scheiding heeft plaatsgevonden en het lijkt van belang dat een kind hier samen met iemand bij stilstaat ten behoeve van de verwerking, dan kan een SMW-traject passend zijn. Dit is lichte, kortdurende hulpverlening en is in goed overleg met beide ouders. Met gemiddeld 5 gesprekken ondersteunen we uw kind. Deze gesprekken vinden plaats op school.

Een SMW-traject kan niet worden ingezet wanneer er sprake is van een complexe echtscheiding en/of er onvoldoende samenwerking is met beide ouders.

Via school kunt u de contactgegevens krijgen van de SMW’er van uw school.

Levvel Bemiddelt

Hulp bij veel ruzie thuis en scheidende ouders

Maken ouders veel ruzie met elkaar? Dan kan dat voor veel spanning en stress zorgen. Bij ouders, maar ook bij kinderen. Misschien gaan ouders binnenkort scheiden, of zijn ze al gescheiden. Dat is vaak erg moeilijk. Soms maken ouders ook ruzie over hun kind(eren). Kinderen kunnen dan het gevoel hebben dat ze moeten kiezen tussen één van hun ouders. Levvel helpt kinderen en ouders om te kijken wat er aan de hand is en hoe zij daar samen uit kunnen komen.

Samen met het kind en de ouders of opvoeders bekijken we hoe Levvel het beste kan helpen. Elk probleem én elk gezin is weer anders. En elke oplossing dus ook.

Levvel’s hulp bestaat bijvoorbeeld uit: 

 • Advies, tips, trainingen en gesprekken voor kinderen en jongeren. Je leert bijvoorbeeld:
  – Hoe je kunt omgaan met alle veranderingen;
  – Hoe je kunt omgaan met stress, woede of verdriet.
 • Coaching en bemiddeling voor ouders die gaan scheiden of veel ruzie maken. En workshops voor ouders die aan hun relatie willen werken.
 • Training voor ouders of opvoeders. Als ouders zich bijvoorbeeld machteloos voelen en de ruzies in het gezin willen verminderen. De methode Geweldloos verzet kan dan helpen om de relaties in het gezin te verbeteren.
 • Voorlichting en coaching voor nieuw samengestelde gezinnen.
 • Begeleide omgang. Heb je je moeder of vader al een lange tijd niet gezien? En willen jullie het contact herstellen? Dan helpen wij jullie om ervoor te zorgen dat dit soepel en ontspannen verloopt.

Levvel Bemiddelt kan worden ingezet via de huisarts of het BSL van de gemeente.

Fijn om duidelijk te hebben

Geldzaken

Het is fijn en belangrijk dat u zicht krijgt op hoe u er financieel voorstaat, nu en ook na de scheiding. Als u hier zelf een inschatting van wilt maken, kunt u gebruik maken van de online en anonieme tool Geldplan Scheiden van het Nibud. Het gebruik hiervan is gratis.

Ook kunt u, als u wilt, een alimentatieberekening laten maken bij het LBIO. Het LBIO is het landelijke alimentatiebureau vanuit de overheid. Voor een berekening via hen betaalt u een eigen bijdrage. Om een berekening te kunnen laten maken, is het belangrijk dat u en uw ex-partner allebei gegevens aanleveren. 

kom er samen uit

Juridisch

Een scheiding wordt in Nederland door de rechter uitgesproken. Toch betekent dit niet dat je altijd een advocaat nodig hebt. Het is ook mogelijk om een scheiding te regelen via een mediator. Een mediator is een onafhankelijke professional die niet de belangen van jou en/of je partner behartigt. De mediator zal, als onafhankelijke derde, proberen in overleg met jou en je partner tot afspraken te komen, die nodig zijn in het kader van de scheiding.

Zo dien je onder andere afspraken te maken over:

Kinderen

Je kinderen (denk hierbij aan afspraken over bijvoorbeeld kinderalimentatie en het opstellen van een ouderschapsplan).

Woning

Je woning

Spullen

De verdeling van de spullen.

Alimentatie

Partneralimentatie

Oude dag

De verdeling van uw pensioen.

Schulden

De verdeling van eventuele schulden.

ONDERSTEUNING TIJDENS HET SCHEIDINGSPROCES

Ondersteuning

Naast de praktische zaken die er geregeld moeten worden, is een scheiding ook emotioneel zwaar. Gevoelens van boosheid, verdriet, opluchting, angst en onzekerheid kunnen elkaar in een snel tempo afwisselen. Mensen die een scheiding hebben meegemaakt omschrijven de periode vaak als een emotionele achtbaan waarin je soms zelf geen richting meer kunt bepalen. Een soort roes. In deze achtbaan moet u echter wel belangrijke beslissingen nemen over uw toekomst.

Is dit herkenbaar en wilt u (emotionele) ondersteuning gedurende uw scheidingsproces? Dan kunt u bijvoorbeeld terecht bij een vriend/vriendin of iemand anders uit uw omgeving die u vertrouwt. Ook kunt u bij uw huisarts en de praktijkondersteuner van de huisarts (POH) terecht. Zij kunnen u, als dat nodig is, ook doorverwijzen voor meer specialistische hulp.

Heeft u behoefte aan een luisterend oor op afstand, via mail, chat of telefoon? Dan kunt u 24 uur per dag terecht bij de luisterlijn www.deluisterlijn.nl – 088 0767 000.

De gemeente helpt

Wat kan de gemeente voor u doen?

1Ondersteuning Wijkteam

Bij het wijkteam van de gemeente kunt u terecht met hulpvragen, bijvoorbeeld over de opvoeding van uw kinderen, of voor praktische ondersteuning. Er zijn verschillende vormen van (jeugd)hulp mogelijk als een scheiding moeilijk verloopt, voor zowel ouders als kind. U kunt naast het wijkteam steun zoeken bij mensen uit uw omgeving of lotgenoten.  Het wijkteam denkt met u mee wat de beste oplossing is voor uw situatie. Ook kan het wijkteam u of uw kinderen bij de scheiding ondersteunen.

2Online-training

Deze training biedt handvatten om jezelf en jullie kind(eren) zo goed mogelijk te begeleiden tijdens en na het scheidingsproces. De training bevat o.a. tips en verhalen van kinderen, video’s en adviezen van een kindertherapeut een werkboek met oefeningen. In 6 modules, met steeds dezelfde overzichtelijke opbouw, komen alle thema’s rondom een scheiding aan bod. Door op de aanmeldpagina jouw gemeente in te vullen kan je kosteloos aan de training beginnen.

3Ouderbijeenkomst

Meerdere keren per jaar wordt er een bijeenkomst georganiseerd waarin u als ouder mee wordt genomen in een ervaringsverhaal van een jongere, die zelf een scheiding heeft meegemaakt. Op deze manier krijgen ouders en hun netwerk een inkijkje in het hoofd en hart van kinderen tijdens en na een scheiding. Ook het wijkteam is bij de bijeenkomst aanwezig, zodat u vragen aan hen kunt stellen. 

Scheidingsplein agenda

Regelmatig organiseren wij bijeenkomsten waaraan je kunt deelnemen. Tijdens deze avonden zijn er ervaringsdeskundigen en professionals aanwezig die jou kunnen helpen. Een bijeenkomst geeft altijd nieuwe inzichten en helpt écht. Daarom organiseren wij deze events regelmatig. Klik op de agenda om de eerstvolgende data te bekijken.

Wij staan voor u klaar

Vragen en hulp:

Wanneer u vragen heeft, kunt u contact opnemen met het CJG van de gemeente Edam-Volendam via telefoonnummer 0299-748004 of het contactformulier hiernaast.

Bel het CJG

0299-748004

Mail je vraag aan het CJG

Heb je een vraag die gerelateerd is aan het gezin, jeugd of zorg? Gebruik dan het onderstaande formulier. Je vraag komt dan direct binnen bij het CJG van Edam-Volendam. 

Meer informatie?

Meer informatie over de gevolgen van complexe scheidingen en de gevolgen hiervan voor kinderen kunt u vinden op de externe websites:

Rechtwijzer

rechtwijzer.nl

Ouders uit elkaar

ouders-uit-elkaar.nl

Platform Kees

platformkees.nl

Gemeente Edam-Volendam

Stadskantoor
W van der Knoopdreef 1
1132 KN Volendam

Centrum voor Jeugd en Gezin

Wieringenlaan 1a
1132 MB Volendam
0299-748004

Scheidingsplein.nl

Het scheidingplein is een samenwerking van diverse gemeenten in Noord Holland en hun ketenpartners. 

Meer informatie over dit initiatief en mogelijke samenwerkingen vindt u op deze pagina.

scheidingsplein.nl is tot stand gekomen in samenwerking met:

© hosting | techniek | ontwerp door 12design.nl

" class="jet-video-iframe" allowfullscreen allow="autoplay;encrypted-media" title="youtube Videospeler" data-lazy-load="https://www.youtube.com/embed/jBZmjjv-KOA?feature=oembed&start&end&wmode=opaque&autoplay=0&loop=0&controls=1&mute=0&rel=0&modestbranding=0">
Play Video

STAP 1

Vertel het aan je partner

Weet je zeker dat je wilt scheiden en zie je geen andere opties meer? Vertel dan zelf aan je partner dat je wilt scheiden.

Dit heet een scheidingsmelding. Geef je partner de tijd en ruimte om het nieuws te laten doordringen. Dit kan soms wel een paar weken duren. Zorg voor voldoende veiligheid tijdens het gesprek. Als het nodig is kun je iemand uit je omgeving meenemen. Bijvoorbeeld een goede vriend of familielid. Zij kunnen helpen om de rust te bewaken. Zorg er ook voor dat de kinderen niet bij dit gesprek zijn.

STAP 2

Vertel het aan je kinderen

Hebben jullie besloten te gaan scheiden? Wacht niet te lang om het aan jullie kinderen te vertellen.

Het liefst wil je je kinderen dit besparen, maar vaak voelen zij de spanningen tussen ouders ook. Als je hier niet met jullie kinderen over praat, zorgt dit voor onzekerheid of zelfs angst bij kinderen. Het is belangrijk dat jullie de kinderen vertellen dat dit niet tijdelijk is.

Ook wil je voorkomen dat kinderen van anderen te horen krijgen dat jullie gaan scheiden. Zoek een rustig moment uit en vertel de beslissing het liefst samen. Het is heel belangrijk om te vertellen dat de liefde voor jullie kinderen nooit weg gaat. Jullie blijven namelijk altijd hun ouders!

STAP 3

Vraag om hulp

Lukt het niet om er samen uit te komen? Of heb je vragen over de scheiding? Vraag dan om hulp!

Is er bijvoorbeeld iemand in jouw omgeving die al is gescheiden? Hoe hebben zij dit aangepakt? Hieronder staan een aantal voorbeelden en mogelijkheden van hulp die jullie kunnen vragen!

Gratis hulp:

 • Buurtcentrum; hier werken mensen met wie je kunt praten. Zij kunnen je bijvoorbeeld vertellen waar je hulp kunt vinden.
 • Lokaal Team / sociaal wijkteam / Centrum voor Jeugd en Gezin: Hier werken mensen die je kunnen helpen. Zij helpen met alle regels en wetten die te maken hebben met de scheiding. Maar ook bij het samen maken van goede afspraken over de kinderen.
 • Voor advies over de wetten en regels kun je contact opnemen met een sociaal raadslid of kijk op de website van het Juridisch Loket.

Betaalde hulp:

 • Een mediator kan jullie helpen om meer tot elkaar te komen bij de scheiding. Dit kost geld. Mediation kan tijd besparen en is goedkoper en minder ernstig dan het gebruiken van een advocaat. Je vindt een mediator via Mediators Federatie Nederland.

Als jullie gaan scheiden, moet dit bij de rechtbank geregeld worden. Een (familierecht-)advocaat is nodig om dit te regelen. Hij maakt voor jullie een echtscheidingsverzoek. Sommige mediators zijn ook advocaat. Dan heb je hiervoor geen aparte advocaat nodig. Je kunt ook samen één advocaat nemen.

Bij het Juridisch Loket kun je gratis juridisch advies vragen als je een laag inkomen hebt.

STAP 4

Vertel het andere mensen

Vertel het mensen die belangrijk voor je zijn. Denk bijvoorbeeld aan familie, vrienden, school, de opvang en de sportclub. Zo weten zij ook wat er speelt in jullie thuissituatie.

Het is belangrijk dat je deze mensen vertelt over jullie scheiding. Je kunt hen bijvoorbeeld vertellen over waar jullie kind nu én straks gaat wonen. Jullie kunnen allebei informatie krijgen over jullie kind. Zo blijven jullie samen ouders!

Op school is ook hulp beschikbaar. Zo is er op iedere school een begeleider en een coach. Zij kunnen helpen als jullie kind extra hulp nodig heeft. De school van jullie kind kan je hier informatie over geven.

STAP 5

Maak afspraken over de kinderen

Kinderen willen weten waar ze aan toe zijn. Maak hier zo snel mogelijk afspraken over!

Zijn jullie kinderen jonger dan 18? Dan moet je een ouderschapsplan opstellen. In het ouderschapsplan staan afspraken over:

 • De verzorging van de kinderen
 • De opvoeding van de kinderen
 • De omgang met de kinderen
 • De verdeling van de kosten van de kinderen
 • Andere belangrijke dingen zoals de schoolkeuze

Het is goed om hier met jullie kinderen over te praten. Voor kinderen is het van belang dat zij contact met beide ouders kunnen houden. Als ouder heb je in principe ook het recht om je kind te zien. Soms zijn er uitzonderingen. Bijvoorbeeld als het niet veilig is voor een kind of als één van jullie niet goed voor jullie kind kan zorgen. Hier is ook hulp voor. Met vragen hierover kun je terecht bij bijvoorbeeld het Juridisch Loket of het wijkteam van jouw gemeente.

Voorlopige voorzieningen
Soms kunnen dingen niet wachten tot de scheiding officieel is. Bijvoorbeeld afspraken over waar de kinderen in de tussentijd gaan wonen en wie de kosten betaalt. Je kan hier als ouders samen afspraken over maken. Of samen met een mediator.

Als dat niet lukt, kun je de rechter vragen om daarover een besluit te nemen. Dit heet een voorlopige voorziening. Om die aan te vragen heb je een advocaat nodig.

STAP 6

Echtscheidingsconvenant

Na de afspraken over jullie kinderen komen andere dingen aan de beurt. Denk bijvoorbeeld aan de verdeling van geld, spullen, het huis, het pensioen, partneralimentatie en kinderalimentatie. Deze afspraken kun je in een echtscheidingsconvenant zetten.

In elke situatie zijn de afspraken die je moet maken anders. Dit hangt af van of je bijvoorbeeld getrouwd bent en of je allebei gezag hebt.

Als je hierbij hulp nodig hebt, kun je terecht bij sociaal raadslieden in jouw gemeente.

STAP 7

Uitspraak van de rechtbank

De rechtbank beoordeelt het verzoek van de scheiding dat jullie advocaat aan de rechter geeft. Als jullie het nog niet overal over eens zijn, volgt er een zitting bij de rechtbank. Hiervoor worden jullie door de rechter uitgenodigd.

In de rechtbank kunnen jij en je (ex-)partner ieder vertellen wat jullie wensen zijn. Kinderen vanaf 12 jaar – en soms ook jonger – hebben ook het recht om te praten met de rechtbank. Dit is het hoorrecht. Dit betekent niet dat een kind mag óf moet beslissen. Maar wel dat hij of zij zijn mening kan geven.

De rechter geslist uiteindelijk over de punten waarover jullie het niet eens zijn. Ook kan de rechtbank verwijzen naar hulpverlening. Wanneer je het met de beslissing van de rechtbank niet mee eens bent, kun je in hoger beroep gaan.

STAP 8

Scheiding is rond

Als de rechtbank de scheiding heeft goedgekeurd, meldt de advocaat de scheiding bij de gemeente. Je ontvangt dan een brief. De scheiding is rond wanneer de gemeente waar je getrouwd bent dit heeft verwerkt.

De scheiding in nu zakelijk geregeld. Maar houd er rekening mee dat jullie nog een tijdje nodig kunnen hebben om dit te verwerken. Jullie en jullie kinderen hebben tijd nodig om met de nieuwe situatie om te gaan. Kun je hierbij nog hulp gebruiken? Je kunt altijd terecht bij het wijkteam van de gemeente.