Skip to content

Scheidingsplein voor

(ex)Partners

Wanneer u besluit te gaan scheiden, komt er veel op u af. Naast de normale regelzaken en financiële afhandeling van een scheiding, is er ook veel te regelen voor de kinderen. Want ondanks dat u als partners uit elkaar gaat, blijf u als ouders met elkaar verbonden in de zorg voor jullie kinderen. Het is soms best even zoeken hoe u daar het beste vorm aan kan geven. Op deze pagina vindt u meer informatie over alles waar u zoal aan moet denken bij een scheiding. 

Ook voor kinderen verandert er veel bij een scheiding. Hun wereld staat op z’n kop. Alles wat ze dachten zeker te weten, is opeens niet meer zo vanzelfsprekend. Voor kinderen is het vaak een verwarrende en onzekere periode, waar de een zich beter doorheen slaat dan de ander. Kinderen kunnen vaker boos of verdrietig zijn, meer aanhankelijk en angstig zijn, of zich juist terugtrekken. Maar kinderen kunnen soms ook gewoon lekker spelen, alsof er niets aan de hand is. Vaak wisselen deze momenten en stemmingen zich ook regelmatig af. En dat is heel normaal. Ook voor de kinderen vindt u allerlei tips op deze pagina. En heeft u ergens hulp bij nodig? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen.

Een ingrijpende gebeurtenis

Scheiden en kinderen

Ondanks dat een scheiding voor kinderen een ingrijpende gebeurtenis is, weten we ook dat veel kinderen zich goed kunnen aanpassen aan de veranderende situatie en het leven in twee gezinnen. Hoe een kind hiermee omgaat en of hij zich goed weet te herstellen hangt in grote mate af van hoe jullie als ouders met elkaar en met je kind omgaan in deze situatie. Zo weten we bijvoorbeeld dat kinderen zich beter kunnen aanpassen als:

Ouderschap

U als ouders blijft samenwerken rondom het ouderschap, afspraken kan maken en blijft communiceren.

Stimulans

Een kind regelmatig contact mag hebben met beide ouders en jullie de kinderen daarin ook positief in stimuleren. Het is fijn als je het leuk mag hebben bij je beide ouders.

Gewoon

Het leven, buiten de scheiding en het leven in twee gezinnen, zoveel normaal mogelijk door blijft lopen (zoals school, vrienden, sport, clubs).

Kiezen

U oog blijft houden voor wat voor het kind fijn is en dat centraal stellen in uw besluiten, in plaats van eigen emoties, belangen en frustraties.

Niet alleen!

Jullie het kind ondersteunen in het begrijpen van de situatie en de verwarrende emoties die het kan voelen.

Open brief

Aan alle gescheiden ouders

Kijk hiervoor ook dit filmpje waarin de een brief wordt voorgelezen van kinderen van Villa Pinedo aan ‘alle gescheiden ouders’.

Video afspelen

kom er samen uit

De juridische procedure

Een scheiding wordt in Nederland door de rechter uitgesproken. Toch betekent dit niet dat u altijd een advocaat nodig heeft. Het is ook mogelijk om een scheiding te regelen via een mediator. Een mediator is een onafhankelijke professional die niet de belangen van u en/of uw partner behartigt. De mediator zal, als onafhankelijke derde, proberen in overleg met u en u uw partner tot afspraken te komen, die nodig zijn in het kader van de scheiding.

Zo dient u onder andere afspraken te maken over:

Kinderen

Uw kinderen (denk hierbij aan afspraken over bijvoorbeeld kinderalimentatie en het opstellen van een ouderschapsplan).

Woning

Uw woning

Spullen

De verdeling van uw spullen.

Alimentatie

Partneralimentatie

Oude dag

De verdeling van uw pensioen.

Schulden

De verdeling van eventuele schulden.

Hoe gaat het in z’n werk?

Scheidingsprocedure

De afspraken die u moet vastleggen hangen af van uw specifieke situatie en bijvoorbeeld ook de voorwaarden waaronder u bent getrouwd. Ook een mediator kan u hierbij verder helpen. Hoe u in contact komt met een mediator ziet u in de video van het Juridisch Loket.

Komt u er in overleg met uw partner en ondersteuning van de mediator niet uit? Dan is het nodig om een advocaat in te schakelen. Voor juridische vragen over de scheidingsprocedure kunt u terecht op de website van het Juridisch Loket. Tevens zijn zij onder andere telefonisch bereikbaar via het telefoonnummer 0900 8020 (kosten € 0,10 per minuut).

Video afspelen

Ondersteuning gedurende uw scheidingsproces

Emoties

Naast de praktische zaken die er geregeld moeten worden, is een scheiding ook emotioneel zwaar. Gevoelens van boosheid, verdriet, opluchting, angst en onzekerheid kunnen elkaar in een snel tempo afwisselen. Mensen die een scheiding hebben meegemaakt omschrijven de periode vaak als een emotionele achtbaan waarin je soms zelf geen richting meer kunt bepalen. Een soort roes. In deze achtbaan moet u echter wel cruciale beslissingen nemen over uw toekomst.

Is dit herkenbaar en wilt u (emotionele) ondersteuning gedurende uw scheidingsproces dan kunt u, via de chat, contact opnemen met het wijkteam.

Als u meer informatie wilt over het hulpaanbod, kunt u op deze site kijken op de pagina voor professionals.

Fijn om duidelijk te hebben

Financieel

Het is fijn en belangrijk dat u zicht krijgt op hoe u er financieel voorstaat, nu en ook na de scheiding. Als u hier zelf een inschatting van wilt maken, kunt u gebruik maken van de online en anonieme tool Geldplan Scheiden van het Nibud. Het gebruik hiervan is gratis.

Ook kunt u, als u wilt, een alimentatieberekening laten maken bij het LBIO. Het LBIO is het landelijke alimentatiebureau vanuit de overheid. Voor een berekening via hen betaalt u een eigen bijdrage. Om een berekening te kunnen laten maken, is het belangrijk dat u en uw ex-partner allebei gegevens aanleveren. 

De gemeente helpt

Wat kan de gemeente voor u doen?

Ondersteuning Wijkteam

Bij het wijkteam van de gemeente kunt u terecht met hulpvragen, bijvoorbeeld over de opvoeding van uw kinderen, of voor praktische ondersteuning. Er zijn verschillende vormen van (jeugd)hulp mogelijk als een scheiding moeilijk verloopt, voor zowel ouders als kind. U kunt naast het wijkteam steun zoeken bij mensen uit uw omgeving of lotgenoten.  Het wijkteam denkt met u mee wat de beste oplossing is voor uw situatie. Ook kan het wijkteam u of uw kinderen bij de scheiding ondersteunen.

Online-training

Deze training biedt handvatten om jezelf en jullie kind(eren) zo goed mogelijk te begeleiden tijdens en na het scheidingsproces. De training bevat o.a. tips en verhalen van kinderen, video’s en adviezen van een kindertherapeut een werkboek met oefeningen. In 6 modules, met steeds dezelfde overzichtelijke opbouw, komen alle thema’s rondom een scheiding aan bod.

Ook kunt u tussen 9:00 en 13.00uur telefonisch contact opnemen met het wijkteam via 088 – 321 5000. 

Spreekuur

Heeft u vragen of ondersteuning nodig bij de regelzaken rondom uw scheiding? Of andere praktische, juridische vragen? Dan kunt u terecht bij het spreekuur van het Juridisch Loket, dat wordt gehouden in Wieringerwerf.

Ouderbijeenkomst

4x per jaar wordt er een bijeenkomst georganiseerd waarin u als ouder mee wordt genomen in een ervaringsverhaal van een jongere, die zelf een scheiding heeft meegemaakt. Op deze manier krijgen ouders en hun netwerk een inkijkje in het hoofd en hart van kinderen tijdens en na een scheiding. Ook het wijkteam is bij de bijeenkomst aanwezig, zodat u vragen aan hen kunt stellen. 

De eerstvolgende bijeenkomst is op 17 februari in Anna Paulowna (exacte locatie volgt nog). Klik hier om u aan te melden en een mail te sturen naar bijeenkomsten@scheidingsplein.nl.

Agenda

Het kind-perspectief in de scheiding

17 februari 2022
20.00 uur – 21.30 uur
Anna Paulowna (exacte locatie volgt)

Tijdens deze bijeenkomst delen twee jongeren met gescheiden ouders hun persoonlijke verhaal met (net of nog net niet) gescheiden ouders en hun netwerk (opa, oma, nieuwe partners, broers, zussen, beste vrienden).

Op deze manier krijgen de ouders en hun netwerk een inkijkje in het hoofd en hart van kinderen tijdens en na een scheiding. Een waardevolle eye-opener die ervoor kan zorgen dat ouders op een respectvolle manier uit elkaar gaan in het belang van hun kind(eren).

Na het delen van hun persoonlijke verhaal krijgen alle deelnemers de kans om (anoniem) vragen te stellen aan deze ervaringsdeskundige jongeren. Ook zal het wijkteam van gemeente Hollands Kroon aanwezig zijn om vragen aan te kunnen stellen.

De gehele workshop zal worden begeleid door een medewerker (pedagoog/toegepast psycholoog) van Stichting Villa Pinedo, dé plek voor kinderen met gescheiden ouders.

Na afloop van de bijeenkomst krijgen ouders een informatiepakket mee met tools voor het hele gezin met o.a. het boek voor kinderen met gescheiden ouders Je hoeft het niet alleen te doen, het boek Aan alle gescheiden ouders en Vraag Maar!-gesprekskaarten voor ouder en kind.

Je kan als ouder maximaal 2 personen meenemen.
De bijeenkomst is onder voorbehoud van coronamaatregelen. Indien de maatregelen het niet toelaten zal de bijeenkomst online plaatsvinden.

Aanmelden kan door een email te sturen via onderstaande button.
Uw email wordt alleen gebruikt voor correspondentie over deze bijeenkomst.

Wij staan voor u klaar

Vragen en hulp:

Wanneer u vragen heeft, kunt u contact opnemen met het wijkteam van de gemeente Hollands Kroon. Zij zijn dagelijks bereikbaar tussen 09.00 en 13.00 via telefoonnummer 088-3215000.

Stel uw vraag

aan een deskundige

Bel

088-3215000

Meer informatie

Meer informatie?

Meer informatie over de gevolgen van complexe scheidingen en de gevolgen hiervan voor kinderen kunt u vinden op de volgende pagina’s:

Stel uw vragen

Stel uw vraag aan het wijkteam,
u kunt alles aan ons vragen.

Gemeente Hollands Kroon

Postbus 8
1760 AA Anna Paulowna

Bureaudienst wijkteam

088 321 5000
Bereikbaar tussen 09.00 en 13.00 uur. Vraag naar bureaudienst Jeugd.

Scheidingsplein.nl

Het scheidingplein is een samenwerking van diverse gemeenten in Noord Holland en hun ketenpartners. 

Meer informatie over dit initiatief en mogelijke samenwerkingen vindt u op deze pagina.

scheidingsplein.nl is tot stand gekomen in samenwerking met:

© hosting | techniek | ontwerp door 12design.nl

Play Video