Skip to content

Juridische informatie

KINDEREN EN JONGEREN

Mogelijk bezoek je deze pagina omdat je ouders willen scheiden of recentelijk zijn gescheiden. Een scheiding kan voor kinderen grote gevolgen hebben en is vaak erg verdrietig. Zo kan het zijn dat je ouders niet meer samenwonen of je niet elke ouder meer even vaak ziet. Op deze pagina leggen wij je uit wat je rechten zijn als kind en wat de gemeente in dit geval voor je kan doen. Graag wijzen we je eerst op de Rechtwijzer, waar je nog veel meer informatie vindt over dit onderwerp.

Wat zijn je rechten?

De rechten van het kind

Ben je ouder dan 12 jaar?

Als je 12 jaar of ouder bent dan mag je zelf je eigen mening geven bij het maken van het ouderschapsplan. Dit wordt ook wel het ‘hoorrecht’ genoemd. In het ouderschapsplan moeten je ouders in dat geval rekening houden met jouw mening en voorkeuren en hoe zij hiermee omgaan. Ook de rechter moet in zijn uitspraak zetten hoe hij omgaat met de mening van het kind. Wil je weten hoe het ‘hoorrecht’ bij de rechter gaat, dan kun je de volgende video bekijken.

Ben je jonger dan 12 jaar?

Ben je jonger dan 12 jaar, ook dan kan de rechter rekening houden met jouw mening en voorkeuren. In dat geval is het wel nodig om de rechter een brief te schrijven. Meer informatie over het schrijven van een brief kan je vinden op de volgende website.

Juridische informatie

Naar de rechter

Zoals hiervoor beschreven maken de ouders allereerst samen het ouderschapsplan. Als ze daarin geen rekening houden met jouw mening en voorkeuren, kan je een brief sturen aan de rechter. De rechter zal deze brief vervolgens goed lezen en mogelijk een bijzonder curator aanwijzen, die je verder kan helpen.

Iemand met wie je kan praten

Hulp en ondersteuning

Natuurlijk begrijpen wij dat bovenstaande procedures ontzettend ingewikkeld zijn. Om die reden zijn er verschillende organisaties die hierover graag met je praten en je ook verder kunnen helpen. Als je er zelf niet goed uitkomt denkt ook de gemeente graag met je mee. Een medewerker van het wijkteam kan je helpen en ondersteunen.

Daarnaast zijn er organisaties die je verder kunnen helpen

Stel je vragen

Chat met een deskundige,
je kunt alles aan ons vragen.

adres

Postbus 8
1760 AA Anna Paulowna

Telefoonnummer

088 321 5000
We zijn van maandag tot en met vrijdag tussen  08.00-17.00 uur telefonisch bereikbaar.

Bureaudienst wijkteam

088 321 5000
Bereikbaar dagelijks, van 09.00 tot 13.00 uur.

Scheidingsplein.nl

Het scheidingplein is een samenwerking van 18 gemeenten in Noord Holland Noord en hun ketenpartners. Wilt u ook informatie delen op onze website, neem dan contact op met vitaliteit@hollandskroon.nl

© hosting | techniek | ontwerp door 12design.nl

Play Video