Skip to content

(ex)Partners

Wanneer je besluit te gaan scheiden, komt er veel op je af. Denk aan praktische dingen, de financiën en natuurlijk de kinderen. Het is soms best even zoeken hoe je daar zo goed mogelijk vorm aan kan geven. En soms kun je daar ook hulp bij gebruiken. Scroll verder op deze pagina voor informatie over alles waar je aan kunt denken bij een scheiding.

Scheiden stap voor stap

STAP 0

Twijfel je over het voorzetten van je relatie? Praat erover met iemand die je vertrouwt. Je kunt ook gratis hulp zoeken bij maatschappelijk werk.

STAP 1

Vertel het aan
je partner

STAP 2

Vertel het aan
je kinderen

STAP 3

Vraag om
hulp

STAP 4

Vertel het andere mensen

STAP 5

Afspraken over
de kinderen

STAP 6

Echtscheidings-convenant

STAP 7

Uitspraak van
de rechtbank

STAP 8

De scheiding
is rond

Nieuw op de website:

Scheidingsplein video podcast
"Scheiden, stap voor stap"

In deze aflevering praten ervaringsdeskundigen en professionals met elkaar over de dingen die bij een scheiding (kunnen) komen kijken. Bekijk de aflevering in een keer of gebruik de hoofdstukmarkering om het in drie delen te kijken.

ONDERSTEUNING TIJDENS HET SCHEIDINGSPROCES

Ondersteuning

Naast de praktische regelzaken, is een scheiding ook emotioneel zwaar. Gevoelens van boosheid, verdriet, opluchting, angst en onzekerheid kunnen elkaar snel afwisselen. Mensen die een scheiding hebben meegemaakt omschrijven de periode vaak als een emotionele achtbaan. Een soort roes. In deze achtbaan moeten jullie alleen wel belangrijke beslissingen nemen over de toekomst.

Herken je dit? En wil je (emotionele) ondersteuning? Misschien helpt het om met iemand uit je vertrouwde omgeving te praten. Ook kan je terecht bij de huisarts of praktijkondersteuner. Zij kunnen jou, wanneer nodig, ook doorverwijzen naar specialistische hulp.

Wil je een luisterend oor op afstand, via mail, chat of telefoon? De luisterlijn is 24 uur per dag bereikbaar via www.deluisterlijn.nl – 088 0767 000.

De gemeente helpt

Wat kan de gemeente voor jullie doen?

1Hulp van het Sociaal Wijkteam

Je kunt met hulpvragen naar het Sociaal Wijkteam bij jou in de buurt. Bijvoorbeeld over de opvoeding van jullie kinderen of voor praktische hulp. Er zijn verschillende vormen van hulp mogelijk als een scheiding moeilijk verloopt, voor ouders en voor kinderen. Het Sociaal Wijkteam denkt met je mee over de beste oplossing in jouw situatie. Daarnaast kun je steun zoeken bij mensen die dicht bij je staan of lotgenoten.

Klik op onderstaande button voor meer informatie over het Sociaal Wijkteam bij jou in de buurt.

2Spreekuur

Heb je vragen of hulp nodig bij de regelzaken rondom de scheiding? Of andere praktische, juridische vragen? Dan kun je naar het gratis spreekuur van het Juridisch Loket in Zaandam. Klik op onderstaande button voor meer informatie.

3Online-training

Deze online training is speciaal voor ouders in scheiding en hun kinderen. In 6 hoofdstukken, met steeds dezelfde opbouw, komen alle thema’s rondom een scheiding aan bod. Je vindt hier tips en verhalen van kinderen en adviezen van een kindertherapeut. Daarnaast is er een online werkboek met oefeningen. Je volgt de training vanuit huis en bepaalt je eigen tempo. Klik op onderstaande button voor meer informatie.

4Ouderbijeenkomst

Meerdere keren per jaar wordt er een bijeenkomst georganiseerd waarin jij als ouder mee wordt genomen in een ervaringsverhaal van een jongere. Deze jongere heeft zelf een scheiding meegemaakt. Ouders krijgen zo een inkijkje in het hoofd en hart van kinderen tijdens en na een scheiding. Ook het Sociaal Wijkteam is bij de bijeenkomst aanwezig, zodat je vragen aan hen kunt stellen. Zodra er nieuwe bijenkomst staat gepland, komen die op de agenda pagina te staan.

Kinderen staan centraal in een Eigen Plan

Als het ouders niet lukt het scheiden samen vorm te geven, komen kinderen klem te zitten. Dan kan Eigen Plan helpen. Een Eigen Plan coach overlegt met beide ouders wat ze willen, wie er voor hun kinderen en henzelf belangrijk zijn en mee mogen denken, vaak opa’s, oma’s, ooms, tantes en vrienden.

De coach bezoekt alle betrokkenen en bereidt iedereen voor op de Eigen Plan bijeenkomst waarin het gezin samen met hun eigen kring een plan maakt waarin de kinderen centraal staan. Informatie van professionals over het effect van scheiding op kinderen helpt hierbij.  Familieleden realiseren zich dan vaak dat ze ‘partijdig’ zijn en beter partij kunnen kiezen voor de kinderen. Dat nemen ze mee in het Plan. De coach legt vast wat er is afgesproken en maakt het concreet. Zo ontstaat er weer vertrouwen in de toekomst. Sterker ben je samen!

Eigen Plan heeft geen wachtlijst en er is een diverse groep coaches.

Open brief

Aan alle gescheiden ouders

Scheiden is voor kinderen een grote gebeurtenis. Kijk deze video waarin de brief van kinderen wordt voorgelezen aan ‘alle gescheiden ouders’.

Video afspelen

Tips om goed voor je kinderen te zorgen in een scheiding:

Scheiden en kinderen

Je blijft ouders

Het is belangrijk dat je als ouders blijft samenwerken rondom het ouderschap, afspraken kan maken en blijft communiceren.

Positief

Een kind mag contact hebben met beide ouders. Zorg dat jullie de kinderen daarin ook aanmoedigen. Het is fijn als je het leuk mag hebben bij je beide ouders.

Gewoon

Het is fijn als het leven buiten de scheiding zoveel mogelijk door blijft lopen (zoals school, vrienden, sport, clubs).

Oog voor je kind

Het is belangrijk dat je als ouder oog blijft houden voor wat voor het kind fijn is. Probeer dat centraal te stellen in jullie beslissingen, in plaats van eigen emoties, belangen en frustraties.

Emoties

Gun jezelf en je kinderen de tijd om emoties te verwerken. Gemiddeld duurt het 1 tot 2 jaar om een scheiding af te handelen.

Niet alleen!

Jullie staan er niet alleen voor. Weet dat je terecht kan bij vrienden, familie, school van je kinderen en het Sociaal Wijkteam.

Hulp voor ouder en kind

Het is belangrijk dat ouders goed communiceren, duidelijke afspraken maken en opvoedkundige samenwerking hebben. Wanneer jullie hier hulp bij kunnen gebruiken, kunnen jullie gebruik maken van het aanbod in uw woonplaats of gemeente. Bijvoorbeeld JES of ‘Positief opvoeden’ van Centrum JEP/cursusbureau. Of online ouderbijeenkomsten van het LCO.

Kinderen kunnen gebruik maken van een workshop van Centrum Jong Cursusbureau of een buddy van Villa Pinedo. Als je meer informatie wilt over het hulpaanbod, klik dan hier.

Jeugdhulp
Wanneer er meer hulp nodig is kan jeugdhulp nodig zijn. Jeugdhulp is voor kinderen maar is er ook voor (hun) ouders. Het Sociaal wijkteam denkt graag mee en bekijkt samen wat de best passende hulp is in jouw situatie.

Open brief

Een brief van gescheiden ouders aan hun kind

Deze brief is opgesteld door Steven Pont, ontwikkelingspsycholoog en gezinstherapeut. Zelf geen kind van gescheiden ouders en zelf ook niet gescheiden, is deze brief geschreven vanuit de ontwikkelingspsychologische behoeften van de meeste kinderen na een scheiding.

Voorgedragen tijdens het webinar “Scheiden doet leiden”. Een samenwerking van: Scheidingsplein, Villa Pinedo, GGD en het CJG.

Fijn om duidelijk te hebben

Wonen

De woonsituatie is misschien wel een van de grootste dingen waar je mee te maken krijgt bij een scheiding. Voor jullie, maar ook voor de kinderen, is dit een grote verandering.

We raden aan om goed na te denken over wat de invloed van de veranderingen zijn op jullie kind(eren). Denk bijvoorbeeld aan: kan het kind naar dezelfde school blijven gaan? Is het prettig voor mijn kind als beide ouders bij elkaar in de buurt blijven wonen? Welke woonsituatie zou voor mijn kind fijn zijn? Hebben we beide een ondersteunend netwerk in de buurt?

Zodra duidelijkheid is over deze vragen is het voor kinderen fijn als ze hierin meegenomen worden. Neem bijvoorbeeld je kind mee naar het bekijken van de nieuwe woning. En laat je kind meedenken over de inrichting van zijn of haar nieuwe kamer.

Al deze zaken rondom wonen, kun je uitwerken in het ouderschapsplan.

Waar moet je wonen na een scheiding?

Het vinden van woonruimte is niet makkelijk. Jullie zijn als ouders samen verantwoordelijk om een goede oplossing te vinden in het belang van de kinderen.

Als je samen een koopwoning hebt, kan een van jullie misschien in de woning blijven wonen. Dat moet financieel wel haalbaar zijn. Heb je hier hulp bij nodig? Neem contact op met je financieel adviseur of je hypotheekadviseur. Deze adviseur kan geld kosten.

Als je samen een huurwoning hebt, kan de woning weer op 1 naam gezet worden. Neem hiervoor contact op met je huurbaas of woningbouwvereniging.

Om een nieuwe woning te vinden, kun je bij makelaars terecht, je inschrijven bij verschillende woningbouwverenigingen of andere organisaties. Bijvoorbeeld antikraak, tijdelijke huur en vakantieparken waar permanente bewoning is toegestaan. Gebruik ook vooral je eigen netwerk.

Als je kijkt naar particuliere huur is het belangrijk dat je bij het zoeken naar woningen via websites rekening houdt met een risico op oplichting. Bij twijfel: Google de adverteerder, gebruik termen als ‘fraude’, ‘oplichting’ en ‘oplichterij’.

Welke praktische zaken komen er kijken bij scheiden en verhuizen?

Er zijn ook praktische dingen om aan te denken. Voor een stappenplan dat bij jouw situatie past, kun je naar deze site van de rijksoverheid. Je vult dan een vragenlijst in en krijgt tips die bij jou passen.

Als je naar een nieuwe gemeente verhuist, zul je je ook bij deze gemeente moeten inschrijven.

Let op: als je verhuist naar een andere gemeente, kan dat gevolgen hebben voor een eventuele bijstandsuitkering. Of voor andere hulp die je van de gemeente ontvangt. Hiervoor vraag je dan opnieuw hulp aan in je nieuwe gemeente.

Weten hoe het zit in jouw situatie? Neem dan contact op met het de afdeling burgerzaken van jouw gemeente. Zij kunnen je hierover advies geven.

Daarnaast kan de nieuwe woonsituatie invloed hebben op de toeslagen die je ontvangt van de belastingdienst. Ga naar deze site van de belastingdienst voor meer informatie. Of neem contact op met jouw belastingadviseur.

Iedere situatie is anders

Hierboven staan een aantal situaties beschreven, maar iedere situatie is anders. Laat je vooraf goed informeren over jouw specifieke situatie. Je kunt hiervoor terecht bij het Juridisch Loket, een mediator of een advocaat. Ook kun je voor financiële vragen bij je financieel adviseur terecht.

Nog vragen?

Kom je er echt zelf niet uit met betrekking tot je woonsituatie? Dan kun je ook altijd terecht bij het wijkteam van je gemeente. Zij helpen je weer een stapje verder met bijvoorbeeld: organiseren, je eigen netwerk inschakelen of waar je allemaal nog meer terecht kunt.

Fijn om duidelijk te hebben

Geldzaken

Het is fijn en belangrijk dat je zicht krijgt op hoe je er financieel voorstaat. Nu en ook na de scheiding. Je kunt hier zelf een inschatting van maken via de online en anonieme tool Geldplan Scheiden van het Nibud. Het gebruik hiervan is gratis.

Ook kan je een alimentatieberekening laten maken bij het LBIO. Het LBIO is het landelijke alimentatiebureau vanuit de overheid. Voor een berekening via hen betaal je een eigen bijdrage. Om een berekening te kunnen laten maken, is het belangrijk dat jij en je ex-partner allebei gegevens aanleveren.

kom er samen uit

Juridisch

Heb je een huwelijk of een geregistreerd partnerschap met kinderen? Dan wordt de scheiding door de rechter uitgesproken. Je kunt samen een scheiding aanvragen als je het eens bent over de regelzaken. Een mediator kan je hierbij helpen. Een mediator heeft één doel: jullie samen zo goed mogelijk op weg te helpen bij jullie scheiding. Hij of zij werkt dan niet speciaal voor jou of voor je partner. Het gaat erom samen tot goede en eerlijke afspraken te komen. 

Zijn jullie het samen eens geworden? Dan kan een advocaat het verzoek voor de scheiding indienen bij de rechtbank. Komen jullie er niet samen uit? Dan kunnen beiden een eigen advocaat zoeken. Daarna kan een van de partners een eenzijdig verzoek indienen bij de rechtbank. De zaken lopen dan verder via de rechtbank en advocaten.

Het juridisch loket kan helpen bij het geven van advies of het vinden van een mediator of advocaat.

Je moet samen afspraken maken over de volgende dingen:

Kinderen

Denk hierbij aan bijvoorbeeld het opstellen van een ouderschapsplan.

Woning

Spullen

De verdeling van jullie spullen.

Alimentatie

Kinderalimentatie en partneralimentatie.

Oude dag

Het verdelen van je pensioen.

Geld

Het verdelen van schulden en bezit.

Scheidingsplein agenda

Regelmatig organiseren wij bijeenkomsten waaraan je kunt deelnemen. Tijdens deze avonden zijn er ervaringsdeskundigen en professionals aanwezig die jou kunnen helpen. Een bijeenkomst geeft altijd nieuwe inzichten en helpt écht. Daarom organiseren wij deze events regelmatig. Klik op de agenda om de eerstvolgende data te bekijken.

Wij staan voor je klaar

Vragen en hulp:

Heb je vragen? Neem dan contact op met het Sociaal Wijkteam van gemeente Zaanstad.

Kies hier het Sociaal Wijkteam uit jouw omgeving.

Sociaal Wijkteam Assendelft, Westzaan

075 206 00 19
Team3@swt.zaanstad.nl

Sociaal Wijkteam Krommenie

075 206 00 18
Team1@swt.zaanstad.nl

Sociaal Wijkteam Zaandam Noord, Kogerveld

075 206 00 18
Team5@swt.zaanstad.nl

Sociaal Wijkteam Peldersveld, Hoornseveld

075 201 00 06
Team7@swt.zaanstad.nl

Sociaal Wijkteam Poelenburg

075 727 10 50
Team10@swt.zaanstad.nl

Sociaal Wijkteam Zaandam Zuid

075 304 00 33
Team11@swt.zaanstad.nl

Sociaal Wijkteam Wormerveer

075 206 00 18
Team2@swt.zaanstad.nl

Sociaal Wijkteam Zaandam West, Oude Haven

075 206 00 18
Team8@swt.zaanstad.nl

Sociaal Wijkteam Rosmolenwijk

075 302 00 30
Team9@swt.zaanstad.nl

Meer informatie?

Kijk hieronder ook eens naar andere websites over scheiden.

Rechtwijzer

rechtwijzer.nl

Ouders uit elkaar

ouders-uit-elkaar.nl

Richtlijn scheiden

richtlijnenjeugdhulp.nl

Platform Kees

platformkees.nl

Gemeente Zaanstad

Postbus 2000
1500 GA Zaandam

Sociaal wijkteam

Kijk op www.swtzaanstad.nl voor alle info over het sociaal wijkteam.

Scheidingsplein.nl

Het scheidingplein is een samenwerking van diverse gemeenten in Noord Holland en hun ketenpartners. 

Meer informatie over dit initiatief vindt u op deze pagina.

 

Privacyverklaring
Download hier de privacyverklaring

scheidingsplein.nl is tot stand gekomen in samenwerking met:

© hosting | techniek | ontwerp door 12design.nl

" class="jet-video-iframe" allowfullscreen allow="autoplay;encrypted-media" title="youtube videospeler" data-lazy-load="https://www.youtube.com/embed/jBZmjjv-KOA?feature=oembed&start&end&wmode=opaque&autoplay=0&loop=0&controls=1&mute=0&rel=0&modestbranding=0">
Play Video

Bijeenkomst

Het kind-perspectief in de scheiding

Tijdens deze bijeenkomst delen twee jongeren met gescheiden ouders hun persoonlijke verhaal met (net of nog net niet) gescheiden ouders en hun netwerk.

U bent van harte welkom op 17 februari 2022 van 20.00 tot 21.30 uur aan De Verwachting 1 in Anna Paulowna.

STAP 1

Vertel het aan je partner

Weet je zeker dat je wilt scheiden en zie je geen andere opties meer? Vertel dan zelf aan je partner dat je wilt scheiden.

Dit heet een scheidingsmelding. Geef je partner de tijd en ruimte om het nieuws te laten doordringen. Dit kan soms wel een paar weken duren. Zorg voor voldoende veiligheid tijdens het gesprek. Als het nodig is kun je iemand uit je omgeving meenemen. Bijvoorbeeld een goede vriend of familielid. Zij kunnen helpen om de rust te bewaken. Zorg er ook voor dat de kinderen niet bij dit gesprek zijn.

STAP 2

Vertel het aan je kinderen

Hebben jullie besloten te gaan scheiden? Wacht niet te lang om het aan jullie kinderen te vertellen.

Het liefst wil je je kinderen dit besparen, maar vaak voelen zij de spanningen tussen ouders ook. Als je hier niet met jullie kinderen over praat, zorgt dit voor onzekerheid of zelfs angst bij kinderen. Het is belangrijk dat jullie de kinderen vertellen dat dit niet tijdelijk is.

Ook wil je voorkomen dat kinderen van anderen te horen krijgen dat jullie gaan scheiden. Zoek een rustig moment uit en vertel de beslissing het liefst samen. Het is heel belangrijk om te vertellen dat de liefde voor jullie kinderen nooit weg gaat. Jullie blijven namelijk altijd hun ouders!

STAP 3

Vraag om hulp

Lukt het niet om er samen uit te komen? Of heb je vragen over de scheiding? Vraag dan om hulp!

Is er bijvoorbeeld iemand in jouw omgeving die al is gescheiden? Hoe hebben zij dit aangepakt? Hieronder staan een aantal voorbeelden en mogelijkheden van hulp die jullie kunnen vragen!

Gratis hulp:

  • Centrum Jong en het Sociaal Wijkteam: hier werken mensen die je kunnen helpen. Centrum Jong is er voor vragen over kinderen die een scheiding of moeilijke thuis situatie meemaken. Bij het Sociaal Wijkteam kun je terecht met vragen over relaties en scheidingen.
  • Voor advies over de wetten en regels kun je contact opnemen met een sociaal raadslid of kijk op de website van het Juridisch Loket.

Betaalde hulp:

  • Een mediator kan jullie helpen om meer tot elkaar te komen bij de scheiding. Dit kost geld. Mediation kan tijd besparen en is goedkoper en minder ernstig dan het gebruiken van een advocaat. Je vindt een mediator via Mediators Federatie Nederland.

Als jullie gaan scheiden, moet dit bij de rechtbank geregeld worden. Een (familierecht-)advocaat is nodig om dit te regelen. Hij maakt voor jullie een echtscheidingsverzoek. Sommige mediators zijn ook advocaat. Dan heb je hiervoor geen aparte advocaat nodig. Je kunt ook samen één advocaat nemen.

Bij het Juridisch Loket kun je gratis juridisch advies vragen als je een laag inkomen hebt.

STAP 4

Vertel het andere mensen

Vertel het mensen die belangrijk voor je zijn. Denk bijvoorbeeld aan familie, vrienden, school, de opvang en de sportclub. Zo weten zij ook wat er speelt in jullie thuissituatie.

Het is belangrijk dat je deze mensen vertelt over jullie scheiding. Je kunt hen bijvoorbeeld vertellen over waar jullie kind nu én straks gaat wonen. Jullie kunnen allebei informatie krijgen over jullie kind. Zo blijven jullie samen ouders!

Op school is ook hulp beschikbaar. Zo is er op iedere school een begeleider en een coach. Zij kunnen helpen als jullie kind extra hulp nodig heeft. De school van jullie kind kan je hier informatie over geven.

STAP 5

Maak afspraken over de kinderen

Kinderen willen weten waar ze aan toe zijn. Maak hier zo snel mogelijk afspraken over!

Zijn jullie kinderen jonger dan 18? Dan moet je een ouderschapsplan opstellen. In het ouderschapsplan staan afspraken over:

  • De verzorging van de kinderen
  • De opvoeding van de kinderen
  • De omgang met de kinderen
  • De verdeling van de kosten van de kinderen
  • Andere belangrijke dingen zoals de schoolkeuze

Het is goed om hier met jullie kinderen over te praten. Voor kinderen is het van belang dat zij contact met beide ouders kunnen houden. Als ouder heb je in principe ook het recht om je kind te zien. Soms zijn er uitzonderingen. Bijvoorbeeld als het niet veilig is voor een kind of als één van jullie niet goed voor jullie kind kan zorgen. Hier is ook hulp voor. Met vragen hierover kun je terecht bij het Juridisch Loket of het Sociaal Wijkteam bij jou in de buurt.

Voorlopige voorzieningen
Soms kunnen dingen niet wachten tot de scheiding officieel is. Bijvoorbeeld afspraken over waar de kinderen in de tussentijd gaan wonen en wie de kosten betaalt. Je kan hier als ouders samen afspraken over maken. Of samen met een mediator.

Als dat niet lukt, kun je de rechter vragen om daarover een besluit te nemen. Dit heet een voorlopige voorziening. Om die aan te vragen heb je een advocaat nodig.

STAP 6

Echtscheidingsconvenant

Na de afspraken over jullie kinderen komen andere dingen aan de beurt. Denk bijvoorbeeld aan de verdeling van geld, spullen, het huis, het pensioen, partneralimentatie en kinderalimentatie. Deze afspraken kun je in een echtscheidingsconvenant zetten.

In elke situatie zijn de afspraken die je moet maken anders. Dit hangt af van of je bijvoorbeeld getrouwd bent en of je allebei gezag hebt.

STAP 7

Uitspraak van de rechtbank

De rechtbank beoordeelt het verzoek van de scheiding dat jullie advocaat aan de rechter geeft. Als jullie het nog niet overal over eens zijn, volgt er een zitting bij de rechtbank. Hiervoor worden jullie door de rechter uitgenodigd.

In de rechtbank kunnen jij en je (ex-)partner ieder vertellen wat jullie wensen zijn. Kinderen vanaf 12 jaar – en soms ook jonger – hebben ook het recht om te praten met de rechtbank. Dit is het hoorrecht. Dit betekent niet dat een kind kan óf moet beslissen, maar wel dat een kind een mening mag geven. De rechter beslist uiteindelijk over de punten waarover jullie het niet eens zijn. Ook kan de rechtbank verwijzen naar hulpverlening. Wanneer je het niet eens bent met de beslissing van de rechtbank, kun je in hoger beroep gaan.

STAP 8

Scheiding is rond

Als de rechtbank de scheiding heeft goedgekeurd, meldt de advocaat de scheiding bij de gemeente. Je ontvangt dan een brief. De scheiding is rond wanneer de gemeente waar je getrouwd bent dit heeft verwerkt.

De scheiding in nu zakelijk geregeld. Maar houd er rekening mee dat jullie misschien nog tijd nodig hebben om te wennen aan de nieuwe situatie en alles te verwerken. Kun je hier hulp bij gebruiken? Je kunt altijd terecht bij het Sociaal Wijkteam bij jou in de buurt.