Skip to content

Professionals

Op deze pagina kun je de sociale kaart vinden van de gemeente Zuidplas als het gaat om hulpaanbod bij (ondersteuningsvragen gerelateerd aan) scheiding. Er kan voor inwoners gebruik worden gemaakt van voorliggende preventieve hulp, wanneer er sprake is van ‘scheidingsproblematiek’, van jeugdhulp. Er is een breed aanbod van interventies, trainingen en methodieken.

Hulpaanbod

Cursussen en ondersteuning voor ouders

Ondersteuning vanuit Stichting ZO!

Stichting ZO! is de toegang tot zorg, welzijn en ondersteuning in de gemeente Zuidplas. Voor vragen over geldzaken, wonen, school, (mantel)zorg, jeugdhulp, gezin/relatie, ouder worden en inburgering.

Stichting Zo is beschikbaar voor verschillende hulpvragen. Bijvoorbeeld over de opvoeding van de kinderen of voor praktische hulp voor ouders. Er zijn verschillende vormen van (jeugd)hulp mogelijk als een scheiding moeilijk verloopt en ouders kunnen het niet zelf of in hun eigen netwerk oplossen.

Klik hier voor meer informatie over het aanbod van stichting ZO!

De Postkamer help bij het invullen van (digitale) formulieren. Voor ieder dorp in de gemeente Zuidplas is er een eigen locatie. De locaties zijn bereikbaar tijdens inloopspreekuren.

Online training van Villa Pinedo

“Aan alle gescheiden ouders”

Met behulp van deze online training leren ouders hoe ze pijn bij hun kinderen als gevolg van de scheiding kunnen beperken. De training bevat tips en verhalen van kinderen, video’s en adviezen van kindertherapeut Marsha Pinedo, een werkboek met oefeningen en het e-book ‘Aan alle gescheiden ouders’. In 6 modules, met steeds dezelfde overzichtelijke opbouw, komen alle thema’s rondom een scheiding aan bod.

Na deze online training hebben ouders geleerd;

  • Wat er in hun kind omgaat zodat hun kind zich gezien en gehoord voelt.
  • Hoe ze kunnen bijdragen aan het welzijn en geluk van hun kind door te handelen vanuit de rol als ouder, en niet vanuit de rol als (gekwetste) ex-partner.
  • Hoe zij hun kind de vrijheid geven om openlijk van allebei de ouders te houden, waardoor hun kind zo min mogelijk negatieve gevolgen ervaart van de scheiding.
  • Hoe zij hun kind zo goed mogelijk kunnen begeleiden, zodat hun kind op den duur weer even gelukkig kan zijn als alle andere kinderen.

De training is kosteloos te volgen voor gescheiden ouders woonachtig in de gemeente Zuidplas. Door op de aanmeldpagina hun gemeente in te vullen kunnen zij aan de training beginnen. Klik hier om naar de training te gaan.

Mediation

Bij een scheiding kan de communicatie tussen (ex)partners moeizaam gaan. Dit kan komen door emoties, onbegrip en/of wantrouwen. Bij mediation hebben (ex)partners zelf de regie en gaan zij samen met een neutrale en onafhankelijke deskundige (de mediator) om tafel om afspraken te maken die voor beiden acceptabel zijn, bijvoorbeeld over de kinderen, partner- of kinderalimentatie.

Mediation is gericht op maatwerk en op wat in uw situatie tot goede afspraken leidt. De kracht van mediation is juist om er samen uit te komen, zodat er sprake is van win-win. Wel zo prettig als (ex)partners na de scheiding nog veel met elkaar te maken krijgen.

Voorwaarde voor mediation is dat (ex)partners bereid zijn naar de ander te luisteren en open staan voor alternatieve oplossingen, die aansluiten bij individuele- en/of gemeenschappelijke belangen.

De kosten van mediation zijn vaak lager dan bij een gerechtelijke procedure. Wanneer aan de voorwaarde van gesubsidieerde rechtsbijstand wordt voldaan, betaald de overheid een vast bedrag voor (een deel van) de kosten van de mediation.

Voor meer informatie over mediation, kan contact worden opgenomen voor een afspraak met het Juridisch Loket. Zij kunnen hierbij adviseren en verwijzen. Voor een afspraak kan men contact opnemen via de stel een vraag functie op deze site, of via 0800 8020.

Klik hier voor een overzicht van geregistreerde mediators in de omgeving.

Scheidingsplein ouderbijeenkomsten

Meerdere keren per jaar is er in Midden-Holland een bijeenkomst waarin ouders mee worden genomen in een ervaringsverhaal van een jongere. Deze jongere heeft zelf een scheiding meegemaakt. Ouders krijgen zo een inkijkje in het hoofd en hart van kinderen tijdens en na een scheiding. Voor meer informatie en aanmelden is hierbij de link naar de agenda. Er is ieder jaar ook een bijeenkomst in Zuidplas.

Hulpaanbod

Aanbod gericht op kind en jongeren

KIES

training van stichting ZO!

KIES staat voor Kinderen In Een Scheiding. In de groep leren kinderen beter begrijpen wat er gebeurt bij een echtscheiding en om te gaan met wat voor hem of haar moeilijk is.

KIES is voor kinderen uit groep 6, 7, 8 van de basisschool die kort of lang geleden een scheiding meemaakten en die in Zuidplas wonen. De training wordt meerdere keren per jaar aangeboden.

KIES besteed aandacht aan de belangrijkste gevolgen voor kinderen en ouders tijdens of na de scheiding. Bijvoorbeeld:

  • Verstoorde communicatie
  • Concentratie en leren
  • Gedrag
  • Veranderingen
  • Nieuwe partners

Bij KIES krijgen kinderen door middel van leuke werkvormen, zoals tekenen, spel, muziek, toneel, schrijven en praten, de ruimte om te vertellen wat zij op hun hart hebben

  • Kinderen leren beter begrijpen wat ze meemaken.
  • Kinderen leren hoe ze kunnen omgaan met moeilijke situaties.
  • Kinderen vinden herkenning bij elkaar.

Er zijn 8 bijeenkomsten voor de kinderen. Voordat de groep begint, is er voor de ouders een informatiebijeenkomst. Na de training wordt met de ouders een evaluatiegesprek afgesproken.

Buddy

Kinderen met gescheiden ouders kunnen – als ze willen – bij Villa Pinedo een Buddy aanvragen. Dit kan anoniem en is voor kinderen kosteloos. Kinderen vinden het fijn om met een Buddy te praten, omdat die hetzelfde heeft meegemaakt. Het biedt herkenning, erkenning en hoop. Kinderen ervaren zo namelijk dat ze niet de enige zijn. De Buddy’s van Villa Pinedo geven ook tips en adviezen aan kinderen als het (even) niet oké gaat. Of als kinderen zich eenzaam, boos, verdrietig, blij of opgelucht voelen. Hierdoor voelen kinderen zich écht gezien, gehoord en gesteund. En omdat onze Buddy’s laten zien dat het na een tijd ook weer goed gaat, gaan kinderen er ook weer in geloven dat het met hen goedkomt. Mede dankzij de liefdevolle steun en aandacht die kinderen krijgen, voelen zij zich gemiddeld na 5 maanden sterk genoeg om zonder de steun van een Buddy verder te kunnen. Wel mogen ze altijd weer terugkomen als ze dat fijn vinden.

Via de Buddy App van Villa Pinedo in de appstore (zie App Store of Play Store) kunnen kinderen zichzelf makkelijk aanmelden. Omdat het anoniem en online is heeft een kind geen toestemming nodig van ouders. Ook is er geen wachttijd.

Jeugdhulp

Soms kan het zijn dat het hulpaanbod dat hierboven beschreven staat niet voldoende is. In dat geval kan het zijn dat er specialistische (jeugd)hulp nodig is. Gespecialiseerde jeugdhulp kan bijvoorbeeld zijn:

  • Kinderen uit de knel: Kinderen uit de Knel is een groepsbehandeling met twee groepen: een voor ouders en een voor kinderen. De behandeling is gericht op het verminderen van conflicten tussen ouders en het herstellen van het opvoedklimaat voor hun kinderen. Aan de interventie nemen zes gezinnen tegelijkertijd deel. Ook het sociale netwerk van het gezin wordt bij de interventie betrokken, ter ondersteuning hieraan.
  • Ouderschap Blijft: Aan de hand van o.a. psycho-educatie, mediatietechnieken, oplossingsgerichte gesprekstechnieken en motiverende gespreksvoering richt de interventie zich op het verbeteren van de communicatie tussen de ouders en het bewerkstelligen van regelmatige contacten tussen kind(eren) en hun beide ouders
  • Parallel Solo Ouderschap: Parallel Solo Ouderschap is individuele coaching van ouder(s). Het doel is dat de ouder zijn/haar focus op de strijd met de andere ouder verplaatst naar zijn/haar kind, waarbij de ouder de eigen opvoedsituatie en relatie met zijn kind centraal stelt, met respect voor de relatie van het kind met beide ouders.
  • SCHIP-aanpak: De SCHIP-aanpak is een postrelationele therapie. Deze richt zich op (gescheiden) ouders met onderliggende verlieservaringen die bij de scheiding (zijn) komen kijken in plaats van op de zichtbare strijd die onderling wordt gevoerd. Door het inzetten van de SCHIP-aanpak worden ouders geholpen om als partners zo goed mogelijk uit elkaar te gaan, zodat je verder kan als partners in ouderschap.
  • Begeleide omgangsregeling: Vanuit de begeleide omgangsregeling helpt een geschoolde vrijwilliger ouders die uit elkaar zijn bij het afspreken én nakomen van een omgangsregeling. Alles is erop gericht om kinderen contact te laten houden met beide ouders. De ondersteuning duurt gemiddeld drie tot zes maanden.

Als gespecialiseerde jeugdhulp passend lijkt te zijn, kunnen ouders contact opnemen met stichting ZO! en wordt er een jeugdconsulent toegewezen. De jeugdconsulent bekijkt samen met de ouders en andere betrokkenen of en welke hulp er nodig is. Er kan contact opgenomen worden met stichting ZO! via deze link.

Samenwerken in het belang van het kind

Bekijk de Scheidingsplein Vodcast

Scheidingsplein agenda

Regelmatig organiseren wij bijeenkomsten waaraan je kunt deelnemen. Tijdens deze avonden zijn er ervaringsdeskundigen en professionals aanwezig die jou kunnen helpen. Een bijeenkomst geeft altijd nieuwe inzichten en helpt écht. Daarom organiseren wij deze events regelmatig. Klik op de agenda om de eerstvolgende data te bekijken.

Aanvullende informatie 

Vragen?

Heeft u het gewenste aanbod niet kunnen vinden op deze pagina en heeft u nog vragen, neemt u dan contact op met ons sociaal team via het formulier hiernaast of contactgegevens hieronder.

Bel stichting ZO!

0180 - 310 050

Mail je vraag aan Stichting Zo!

Je vraag komt direct bij Stichting Zo! terecht. Zij zullen je zsm een reactie sturen. Je kunt ons alles vragen! Vul alsjeblieft je mailadres in zodat we je een reactie kunnen sturen.

Meer informatie?

Kijk hieronder ook eens naar andere websites over scheiden.

Gemeente Zuidplas

Raadhuisplein 1 
2914 KM Nieuwerkerk aan den IJssel

Stichting ZO!

0180 – 310 050
info@stzo.nl

Scheidingsplein.nl

Het Scheidingplein is een samenwerking van diverse gemeenten in Noord- en Zuid-Holland en hun ketenpartners. 

Meer informatie over dit initiatief vindt u op deze pagina.

Privacyverklaring
Download hier de privacyverklaring

© Vormgeving, creatie en marketing door 12design.nl